Alle kulturer har under hele menneskehetens historie lånt komponenter fra hverandre.

Under Golden Globes-utdelingen, natt til mandag, satte skuespiller Meryl Streep i gang en stor debatt på sosiale medier. Hun holdte en tale som i stor grad handlet om Donald Trump og hans diskriminerende holdninger overfor svaktstilte grupper i samfunnet. Hun uttalte blant annet at det kan være farlig når folk i høye maktposisjoner snakker nedsettende om andre, ettersom det kan føre til ekskludering.

Donald Trump er et eksempel på hva en aggressiv og nedlatende retorikk kan føre til. USA er mer splittet enn noensinne, og etter at Trump vant presidentvalget har det vært en økning i antall hendelser med rasistiske motiv.

Det skyldes nok hans ensidige syn på hva som er amerikansk kultur og verdi, det kan minne litt om noen av våre egne statsråder her hjemme.

LES OGSÅ: Flertallet av unge voksne oppfatter ikke Norge som et kristent land.

De deler mange av de samme ideene, blant annet ville Trump bygge en mur. I Norge; et gjerde langs den russiske grensa. Begge vil kaste ut innvandrere, og «feministeliten» kritiseres stadig. Både Trump og enkelte politiske partier i Norge er imot de politisk korrekte meningsbærerne som ofte blir kalt godhetstyrannene og andre ganger, ekspertene.

Som Trump i USA, tror de at de bærer definisjonsmakten på hva som er norsk kultur. Om det er bevisst eller ikke er vanskelig å si, men en ting er sikkert: De ekskluderer en stor del av den norske befolkningen når de setter likhetstegn mellom norsk kultur og det å drikke alkohol, spise svin, brunost og Kvikklunsj.

I Norge har vi blant annet Jehovas vitner, muslimer, jøder, kristne sekter, sosialister, anarkister, kapitalister, fascister, demokratihatere, demokratielskere, feminister, mannssjåvinister, rasister, nazister, og ikke minst kjøttelskere, veganere, folk som er avholds og folk som ikke er det. Verdigrunnlag som mange ganger er stikk i strid med hverandre og anses som å være uforenelige.

Alle får dog være en del av det norske fellesskapet så lenge de forholder seg til norsk lovgivning. Til sammen utgjør alle disse gruppene Norges befolkning og er derfor en del av den norske kulturen.

LES OGSÅ: Helleland fikk motbør fra Høyre-kollega.

Med andre ord er alle verdier og normer som eksisterer i Norge norske. De er derimot ikke nødvendig eksklusive for Norge eller vesten, og kan med stor sannsynlighet finnes i andre deler av verden.

Dessverre finnes det politikere og mennesker på ytterst høyrefløy som fortsatt deler opp mangfoldet vårt i hva som passer dem best.

De drømmer om ett Norge som aldri har eksistert. Ett Norge som er kulturelt homogent og per dags dato etnisk ekskludert. For eksempel har samisk kultur aldri vært inkludert i deres definisjonen på norsk identitet. En drøm om ett Norge der alle hyller de samme politiske og religiøse (sekulære) ideologiene, har samme syn på kjønnsroller osv.

Dette synet på kultur kalles kulturrasistisk. Kulturrasismen ser kultur som noe homogent, uforanderlig, og spesifikt for en viss etnisk folkegruppe.

Det blir fokusert på ulikheter, og «kulturkrasj» dukker stadig opp ettersom de anser visse kulturer så vesentlig annerledes at det knapt går an å ha et fellesskap uten en assimilering av den avvikende minoriteten. De anser seg selv med en større kulturell verdi enn andre og rangerer ulike kulturer etter en vestlig målestokk.

Kultur er noe som er i stadig forandring og påvirkes av ytre faktorer. Den er aldri homogen og alle kulturer har under hele menneskehetens historie lånt komponenter fra hverandre.

Nå mener jeg ikke nødvendigvis at disse politikerne er kulturrasister, men at de anvender seg av et kulturrasistisk resonnement. Det å drikke alkohol, spise svin, Kvikklunsj og brunost, er verken norsk eller unorsk. Det å være norsk og det norske handler om så mye mer enn det.

Som Kong Harald så fint sa: «Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre. Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting. Nordmenn liker Grieg og Kygo, Hellbillies og Kari Bremnes. Med andre ord: Norge er dere. Norge er oss.»