Hvis trønderne i sør må betale for at trønderne i nord skal få lavere nettleie, blir det ingen strømfusjon.

Per Kristian Skjærvik, styreleder i Trønderenergi er positiv til sammenslåing med NTE, og sier at de to selskapene tok opp igjen samtalene for omlag ett år siden. Foto: Christine Schefte

De fleste beslutningstagere og sentrale aktører i Trøndelag synes det er naturlig å slå sammen Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) og Trønderenergi. Selvsagt er det naturlig. Det ville vært fullstendig ulogisk hvis det skal være ett energiselskap som eies av kommunene nord i det sammenslåtte Trøndelag og et annet kliss identisk selskap som eies av kommunene i den sørlige delen av fylket. Ulogisk, uklokt og mye annet som starter med bokstaven u.

LES OGSÅ: Ottervik ba om kraftsamarbeid

Likevel er det ingen selvfølge at det blir en strømfusjon. Mange år med resultatløse sonderinger, drøftinger, kjøpstilbud og avslag har vist at en sammenslåing av NTE og Trønderenergi sitter langt inne. Denne gangen er det to ytre begivenheter som gjør det enda mer meningsløst at det skal være to trønderske energiselskap: Det ene er sammenslåingen av Nord- og Sør-Trøndelag fra 1. januar 2018. Det andre er at de to selskapene fra samme dato vil ha praktisk talt identisk eierstruktur, der det vil være kommunene i Nord-Trøndelag som eier NTE, mens kommunene i Sør-Trøndelag er de største eierne i Trønderenergi.

LES OGSÅ: Trønderenergi har tatt til orde for å slå sammen nettselskapene i Midt-Norge

På tross av trøndersk samling og likt eierskap, er det likevel ikke plankekjøring å slå sammen energiselskapene. Det er to andre ting som skaper problemer: Det ene handler om følelser og kanskje litt psykologi. Styreleder i Trønderenergi, Per Kristian Skjærvik, bekreftet fredag at styret har diskutert mulig sammenslåing med NTE. Disse drøftingene har skjedd uten at offentligheten har visst om det. Christian Stav, sjefen i NTE, brøt lydmuren da han lanserte en sammenslåing på Trøndelagsmøtet, som ble avsluttet fredag. Stav og NTE er de store og dominerende i en slik sammenslåing. Det langt mindre Trønderenergi reagerte fredag nokså negativt på utspillet, men i løpet av dagen ble kursen korrigert til å bli noe mer positiv. Skepsis er en naturlig reaksjon når en liten føler han blir overfalt av en stor. Særlig når de har snakket sammen om sammenslåing, men er ukjent med at den andre parten vil si det høyt.

LES OGSÅ: KLP har kjøpt seg inn i Trønderenergi

Det andre problemet handler ikke om følelser, men om penger. Som regel står eller faller en fusjon eller et oppkjøp med hvor mye eierne får ut av det. I en energifusjon handler det om kundenes penger. Begge de to største trønderske kraftkonsernene består av både kraftproduksjon og strømnett. Det er sammenslåing av nettselskapene som særlig vil skape utfordringer. Årsaken er at nettleien er lavere i tettbygde strøk, fordi det der er flere strømkunder å fordele kostnadene på når det bygges strømnett og føres frem elektrisk kraft til hus, bedrifter og offentlig virksomhet. Derfor er nettleien nesten to tusen kroner høyere i NTE enn i Trønderenergi, for et gjennomsnittlig husholdningsforbruk på 20000 kilowatt.

LES OGSÅ: Spillet om arvesølvet. Dragkampen om eierandeler i NTE

Det er ikke mange år siden det ble opprør da Trønderenergi overtok strømnettet i Trondheim. Det medførte at nettleien gikk opp i Trondheim og ned i resten av Trønderenergis dekningsområde i Sør-Trøndelag. Et tilsvarende raseri denne gangen vil stoppe en sammenslåing av energiselskapene i sør og nord. Skal det bli en strømfusjon, må det derfor komme forslag som gjør det mulig å slå sammen selskapene, men uten at nettleien blir samordnet fra dag 1.

Ballen ruller for trøndersk kraftsamling, men den vil stoppe opp hvis det ikke blir en løsning for nettleien.