Utlendingsdirektoratets (UDI) voldsomme iver etter å gjøre Mahad A. Mahamud statsløs og kaste ham ut, er grov sløsing med skattebetalernes penger.

Saken skaper stort engasjement. Myndighetene opptrer i strid med internasjonale avtaler, og Mahamud (30) er en godt integrert familiemann i fast arbeid. Han har bodd i Norge i 17 år, er skattebetaler og bioingeniør og en verdifull mann for landet. Det er ubegripelig at UDI bruker store ressurser på å frata ham statsborgerskapet.

LES OGSÅ: Advokat John Christian Elden mener det er ulovlig å gjøre noen statsløs.

Reaksjonene oppsto umiddelbart etter at TV2 fortalte om saken i helgen. Allerede mandag morgen hadde over 30 000 skrevet under på et opprop som krever at han må få beholde sitt norske statsborgerskap. Ellers blir han statsløs og helt uten rettigheter.

Saken oppsto fordi UDI mener Mahamud løy om identiteten sin da han kom til Norge som mindreårig asylsøker. UDI hevder at han ikke kommer fra Somalia, som han sa, men fra det lille nabolandet Djibouti. Myndighetene i Somalia har derimot bekreftet at han er somalier, mens djiboutiske myndigheter sier han ikke er borger i deres land.

LES KOMMENTAR: Enslige, mindreårige asylsøkere befinner seg i en desperat situasjon.

Saken burde uansett vært foreldet, selv om vi har en lov som sier at man kan ta statsborgerskapet fra en person hvis vedkommende bevisst løy da han eller hun kom til Norge. Denne loven blir nå praktisert med en helt annen iver enn tidligere. Regjeringen prioriterer å bruke penger på å gå gjennom gamle saker av denne typen.

Mye tyder på at på at loven om statsborgerskap ikke er tilstrekkelig til å gjøre Mahamoud statsløs. Bestemmelser i Europakonvensjonen, som også er en del av norsk lovverk, sier at man kan gjøre en person statsløs bare i helt spesielle tilfeller.

LES OGSÅ: Regjeringspartiene vil bruke bistandsmidler som et pressmiddel i asylpolitikken.

Jusprofessor Mads Andenæs er sikker på at staten vil tape hvis Mahamoud går til rettssak. Han mener UDIs vedtak er grovt urimelig, at bevisene ikke er gode nok og at det må veie tungt at Mahamoud har jobb og familie i Norge og har vært her i 17 år.

Mange er enige om at Norge skal føre en streng, men rettferdig asylpolitikk. Men i denne saken fungerer asylpolitikken altfor strengt og blodig urettferdig. Norge har viktigere oppgaver enn å gjøre familiefedre i fast jobb statsløse.