Verden får i dag en amerikansk president som viser forakt for helt alminnelig folkeskikk.

Verdens mektigste: Donald Trump (70) blir fredag tatt i ed som USAs 45. president. Bildet er fra et arrangement tidligere denne uken. Foto: Lucas Jackson/REUTERS/NTB Scanpix

I ettermiddag norsk tid blir Donald Trump (70) tatt i ed som USAs 45. president. De som før valget i november i fjor hevdet at han ville bli USAs neste president, ble knapt tatt alvorlig. Det ble betraktet som bortimot usannsynlig at en person med Trumps meninger og personlighet kunne bli verdens mektigste mann. Men han ble valgt.

Den siste ukens ufattelige avsløringer av Russlands rolle i amerikansk politikk kan forandre mye i tiden som kommer. Nå får vi inntrykk av at USAs neste president er en slags marionett for Russland. Påstandene om hacking, påvirkning av presidentvalget, russiske forbindelser og kompromitterende materiale høres ut som manuskriptet til en dårlig actionfilm. I virkelighetens verden er situasjonen meget skummel, enten påstandene er korrekte eller ikke.

Ikke overraskende tar Trump avstand fra påstandene. Å stemple fakta som løgn og karakterisere budbringerne på det groveste, ser ut til å være en vanlig reaksjon hos den nye presidenten. At Trump avviser at han er marionett for Putin, er derfor ikke egnet til å berolige.

Helt frem til dagens innsettelse har Donald Trump vist at han bryter med alminnelige forventninger til anstendig oppførsel. Han har gang på gang kommet med ufyselige karakteristikker av meningsmotstandere og andre mennesker. De fleste av oss sier til våre barn at tilsvarende oppførsel som den som kommer fra USAs neste president, er uakseptabel.

Uavhengig av hans meninger, og frakoblet frykten for en ustabil og uforutsigelig person i verdens viktigste embete, må det kreves at han oppfører seg anstendig og kan utøve alminnelig folkeskikk. Det gjelder i særlig grad når han i ettermiddag blir verdens mektigste person.

Hatefulle ytringer og stygge personkarakteristikker er i seg selv sterkt kritikkverdig. I kombinasjon med at Donald Trump blir statssjef i verdens eneste supermakt, er det rett og slett skremmende.