Nå må det være slutt! Slutt på maset om at trønderne er trege.

- No e’ det jo slik da, at vi trønderan e’ ganske træææg. Omtrent slik uttalte han seg, en næringslivsleder som satt på scenen under Trøndelagsmøtet på Hell i forrige uke.

Det skar i ørene. Ikke enda en gang, tenkte jeg. Kan vi ikke snart få slippe? I tiår etter tiår er vi blitt tutet ørene fulle om at trønderne er trege. Hvor kommer denne klisjeen fra?

Rett før utsagnet om treghet falt på Hell, hadde Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge, nettopp fortalt oss det motsatte. Trøndelag fikk en milliard kroner i støtte til nyskaping i 2016, mer enn noen gang før.

Det skyldes rett og slett at trønderne har kunnskapsmiljøer og en næringsstruktur som gjør at vi er godt rustet for de usikre tidene som kommer. Traaseth snakket om lav arbeidsledighet, store naturressurser og tilgang til kortreist teknologi i verdensklasse. Hun sa også at vi har god grunn til å skryte mye mer.

Vi må passe oss så det ikke tipper over i brautende, usjarmerende patriotisme, men hun har et poeng. Det første vi kan gjøre, er å slutte å mase om trege Trøndelag. Det er vås. Vi er til og med de første i landet som slår sammen to fylker til ett.

Lista over eksempler på trøndersk kjapphet er lang som et godt år.

Var Harald Martin Brattbakk treg da han på et hundredels sekund bestemte seg for å skyte og samtidig vinklet beinet slik at ballen gikk i krysset? Var det treghet som gjorde at han i løpet av tre sesonger på midten av 90-tallet scoret 71 mål for Rosenborg? Han var tidenes toppscorer i RBK da han ga seg i 2006.

Var Rodal treg da han tok OL-gull i en svært utrøndersk idrettsgren? Er Northug treg når han bestemmer for å spurte?

Var datamiljøet ved NTNU tregt da de utviklet søkesystemet Fast, som var like bra som Google? Hadde det vært mulig for May-Britt og Edvard Moser å få Nobelprisen hvis de hadde forsket i en treg by?

Var Odd Reitan treg da han startet en billigmatkjede som alle kremmere forsøkte å kopiere? Er Prepple treg når han synger «Metallic Hvit»? Er det tregheten som lokker verdens største stjerner til å jobbe med trønderne i Stargate?

Mens vi snakker om musikk: Det er én liten hake ved Knutsen og Ludvigsen: Halvparten av dem, Gustav Lorentzen, bidro til myten med sangen «Træge Trondhjæm». Men han var halvt bergenser. Hans tvers gjennom trønderske makker, Øystein Dolmen, framsto ofte som en kjappere fyr på scenen.

Selv vokste jeg opp i utkanten av Trøndelag, i innlandet, bare ei mil fra Hedmark, og burde derfor være tregere enn de fleste. Men når jeg ser bort fra tynsetinger og osinger, har jeg aldri opplevd mye treghet rundt meg. Omgivelsene har vært ganske kjappe, både på Røros, som i fem år på rad er blitt kåret til landets beste kulturkommune, og i Trondheim.

Jeg har bodd noen korte perioder i Oslo og opplevde mer treghet der. Jeg har møtt sørlendinger som er tregere enn de trausteste trønderske innlandsbønder. Jeg har møtt bergensere som er tausere enn den mest fåmælte nordtrønder, jeg har til og med snakket med trege nordlendinger, men riktignok ikke så mange.

Treghet og kjapphet ligger ikke i jordsmonnet der vi vokser opp. Det er ikke slik at enkelte landsdeler har flere treghetsgener enn andre. Det er ikke snakk om arv, men det kan være snakk om miljø.

Bønder som forholder seg til samme jord og samme type buskap hele livet, kan få en annen livsinnstilling enn en fisker som kjemper med vind og vær og en forsker som stadig må undersøke nye muligheter.

Men folk er forskjellige uansett om de kommer fra Bergen, Bjugn eller Bangsund. Du kan finne trege folk på Manhattan og lynkjappe luringer i Meldal. Siden verden endrer seg raskere enn noen gang, er det på høy tid å kvitte seg med vrangforestillingene om at trønderne er trege og frostingene bare er opptatt av potet og pæng.

Dessverre tar det lang tid å kvitte seg med myter. Trønder med bart, for eksempel. Kanskje var bartefrekvensen noe høyere i Trøndelag enn i enkelte andre deler av landet i noen år på 80-tallet. Men det er uendelig lenge siden det var prosentvis flere barter på Nordre gate enn på Karl Johan.

I dag er det hipsterskjegget som dominerer i trønderhovedstaden. Den trenden tar snart slutt. Da stoler jeg på at kjappe trøndere barberer seg fort. Ellers kan det oppstå enda en seiglivet myte vi må kjempe mot: Trønder med hipsterskjegg.