Ingen Oscar-nominasjon til Erik Poppes film, men Morten Tyldums film fikk overraskende et par.

Så holdt det ikke til Oscar-nominasjon for norsk film i år heller, og vi kan som vanlig kaste misunnelige blikk mot danskene og svenskene som klarte det igjen. Denne gang er det likevel grunn til å glede seg over at en norsk film nådde såpass langt opp, i en tøff og uforutsigbar konkurranse.

Les vår anmeldelse av «Kongens nei»

Dessuten er strengt tatt ikke den svenske nominerte for beste ikke-amerikanske film, komedien «En mann ved navn Ove» bedre enn «Kongens Nei». Den danske krigsfilmen «Under Sanden» kan derimot, sett med de fleste andre blikk enn patriotiske norske, sies å være en bedre film enn vår kandidat. Uansett bør den tyske, kinoaktuelle «Toni Erdmann» få prisen i kategorien.

Resten av nominasjonene fordelte seg i hovedsak mellom de ni filmene som ble nominert til prisen for beste film. Den store nominasjonsvinneren ble ikke overraskende den fargesprakende flotte og nyklassiske musikalen «La La Land» med hele 14 nominasjoner. Den får norsk premiere 24. februar, fredag før Oscar-utdelingen.

Fjorårets beste sci-fi-drama «Arrival» og det fargede oppvekstdramaet «Moonlight»(norsk premiere 10.feb) fikk åtte nominasjoner hver, mens kinoaktuelle «Manchester by the Sea» og «Lion» fikk seks nominasjoner hver. Den eminente ransfilmen «Hell or High Water» fikk fire av de gjeveste nominasjonene.

Fire nominasjoner til det fargede 50-tallsdramaet «Fences», tre til «Hidden Figures» om de fargede amerikanske kvinnelige matematikerne som ukjente helter i USAs romfartshistorie, samt nominasjon til beste kvinnelige skuespiller for Ruth Negga i det flotte borgerrettsdramaet «Loving», gjør at Oscar neppe vil beskyldes for å være så ensidig «hvit» som tilfellet har vært de siste åra. De åtte nominasjonene til «Moonlight» rommer blant annet den første fargede kvinnen nominert til prisen for beste klipp.

Av det overraskende ved nominasjonene er at Amy Adams ikke ble nominert for hovedrollen i «Arrival», samt at Morten Tyldums massivt slaktede «Passengers» fikk to nominasjoner, for filmmusikk og produksjonsdesign. Det er tvilsom norsk trøst.

Det er likevel ingen grunn til å surmule over at nivået på norsk film er lavere enn i nabolandene. Det stemmer ikke lenger. Det er mye som spiller inn for å få en nominasjon i «vår» klasse. De fem norske spillefilmene som gjennom tidene har blitt nominert til beste ikke-amerikanske film, «Ni Liv», «Veiviseren», «Søndagsengler», «Elling» og «Kon-Tiki» er ikke de fem beste filmene laget i Norge.

Mest nominert: Musikalen «La La Land» er nominert til hele 14 Oscar-priser, deriblant til hovedrolleinnehaverne Ryan Gosling og Emma Stone.

Mye ligger til rette for at sangene og bildene i «La La Land» blir de første store Oscar-sankerne i en Trump-tid. Årets mest nominerte film tilbyr lekker virkelighetsflukt helt etter Hollywoods hjerte: Til bilder og musikk inspirert av gullalderen til amerikansk film. Ryan Gosling og Emma Stone er sesongens filmpar.

Les også «Her er de 20 beste filmene i 2016»