Gjestekommentar:

Folkefest og finnjaging

Én dag feirer man sitt urfolk i nasjonale former, og neste dag raserer man deres reinbeiter. Norsk samepolitikk er langt fra renhårig i jubileumsåret 2017.

Johan Tirens maleri Lappar tillvaratager skjutna renar ses gjerne som et politisk maleri, og skildrer en hendelse fra Härjedalen på 1800-tallet. Maleriet viser samer som tar hånd om rein som er skutt ned av «Brukspatron» William Farup ved Ljusnedals bruk, etter at reinsdyrene hadde forvillet seg inn på hans eiendom. 

I begeistringens rus etter den samiske jubileumsuka blir man håpefull for framtiden. Byen omfavnet samisk kultur og oppfylte sine vertskapsforpliktelser til det fulle. Til tross for kjipe forsøk på å strøype en rekke språktilbud fra sittende regjering, går mye i riktig retning også på nasjonalt plan. De samiske språkene er igjen i vekst og språkbarnehagetilbud etableres flere steder i landet, nå også i Trondheim. Sakte begynner politikken å preges av en etterlengtet anerkjennelse av at de som har bebodd denne steinura like lenge som oss med bondeforfedre, også skal behandles som fullverdige borgere. Det tar tid å bygge et anstendig samfunn, men det siger i riktig retning. I alle fall kulturpolitisk.