Signert

Lurium til eldre

Løssalgsavisene har stadig flere helsides annonser for vidundermidler – kosttilskudd og remedier for alle slags helseplager. Har vi fått en generasjon av «unge» eldre med god nok økonomi til å la seg forføre?

Om det var slik at det faktisk fantes vidundermidler, som kunne avhjelpe muskelsmerter og stive ledd, ja – da skulle jeg da som allmennlege være den første til å anbefale slikt! Men dessverre, mine mest kyndige venner blant legemiddelforskere sukker tungt, og sier at troen på at brusk i pilleform skal bygge opp brusken i leddene, det er som å tro at du blir lurere i hodet av å spise hjerne, skriver Steinar Westin. 

En gang på 1980-tallet lansert Forbrukerombudet et markedsføringsstunt for å oppnå oppmerksomhet om useriøse produkter. I en landsdekkende postordrekatalog fikk de satt inn en annonse for Lurium X-2000. Dette vidundermiddelet skulle hjelpe mot flere ulike helseplager, og dessuten redusere bensinforbruket med 20 prosent. Det var en spøk, og en helt åpenbar advarsel mot useriøs markedsføring. Likevel mottok de flere hundre bestillinger på Lurium X-2000.