Norske politikere beskylder hverandre for løgn. De som frykter en bråkete og fiendtlig valgkamp, kan få rett.

Anklager: - Dere lyver, sier Trond Giske om politiske motstandere i Høyre og Frp. Foto: Mari Vold

Presidentvalgkampen i USA var en skandale. Derfor mente vi som tror at mennesker flest er ærlige og anstendige vesener, at Donald Trump umulig kunne vinne. Vi trodde en mann som snakker om pussygrabbing og kaller sin motstander en «nasty woman», ville miste millioner av stemmer. Det skjedde ikke. Flere stemte riktignok på den ekle kvinnen, men han vant.

Ett av mange spørsmål som meldte seg i kjølvannet av den ubehagelige seieren, var om Trumps brutale, løgnaktige valgkamp også kunne inspirere norske politikere, siden den var vellykket.

Adresseavisen på lederplass: Uberegnelige Trump gir grunn til bekymring.

Vi ser tydelige tendenser til det. Det vil nok aldri gå så langt at Jonas Gahr Støre kaller Erna Solberg en ekkel kvinne, men sentrale norske politikere har for lengst begynt å anklage hverandre for løgn. For få år siden ville dette vært en oppsiktsvekkende sterk beskyldning i den politiske debatten. Nå er det slett ikke uvanlig.

I Dagbladet tirsdag sa Trond Giske at Høyre og Frp bruker løgner om valgkampstrategi i kampen mot Arbeiderpartiet. Sylvi Listhaug slo tilbake og anklaget Giske for «bevisst løgn». Når stadig flere politikere slår hverandre i hodet med påstander om løgn, fjerner den politiske debatten seg så langt fra sakene den bør dreie seg om, at velgerne kan miste interessen.

Slik er Aps valgkampstrategi, ifølge Hadia Tajik.

Munnhuggeriet i Dagbladet handlet blant annet om et leserinnlegg Høyres Heidi Nordby Lunde har hatt på trykk i lokalaviser. Hun mener Ap går til valg på å vrake EØS-avtalen. Selv om Senterpartiet og sterke krefter i LO er imot avtalen, er det en drøy påstand, siden det vitterlig står i Aps partiprogram at EØS har vært en god plattform og har sikret Norges økonomiske interesser.

Giske kaller Lundes påstand en blank løgn. Han angriper også Frps Ketil Solvik Olsen, som har påstått at Ap vil gjeninnføre arveavgiften, noe partiet ikke går inn for. Sylvi Listhaug legger som vanlig ingenting imellom når hun slår tilbake. Hun anklager Ap for å vingle, bløffe og lyve.

Les kommentaren: Kast uttrykket «falske nyheter» på skraphaugen.

Denne formen for politisk debatt kan føre til at mange velgere kobler seg av allerede nå, sju måneder før stortingsvalget. At partiene går til angrep på hverandre, er ikke noe nytt, men tonen er blitt skarpere og mindre anstendig. Hvis man tar sjansen på å være pompøs, kan man rett og slett si at når partiene slenger ut uholdbare påstander om hverandre, er det et demokratisk problem. Slik debatt tilslører hva partiene står for, hva valget dreier seg om.

Når politikerne tar hardere i og formulerer påstander ut fra hva de mener er taktisk lurt, står mediene overfor større utfordringer enn noen gang. Å sjekke hva som er sant og usant, hva som er fakta, misforståelser og tvilsomme spissformuleringer, blir en viktig oppgave for journalistene i månedene framover.

Samtidig må vi i mediene innse at vi sitter i glasshus. Vi kan lett anklages for at vi bidrar til at offentligheten blir mer bråkete. Derfor må vi må passe på at vi ikke blir mikrofonstativ for dem som roper høyest.

På den annen side: Flere politikere vil helst klare seg uten oss. De forsøker å unngå kritiske spørsmål ved å henvende seg direkte til velgerne gjennom sosiale medier. Trump bruker Twitter som sin hovedkanal og har utpekt mediene til en av sine hovedmotstandere. Hans partifelle John McCain har helt riktig påpekt at også diktatorer pleier å gå til angrep på de etablerte mediene.

Sylvi Listhaug har på sin side gitt beskjed om at hun forstår at folk har liten tillit til mediene og ytrer seg gjerne på Facebook. I helgen spurte fagbladet Journalisten hennes rådgiver, Espen Teigen fra Stjørdal, om han og Listhaug bryter ned den offentlige samtalen når de foretrekker å kommunisere via Facebook.

Flere hatefulle ytringer og trusler har kommet i kommentarfeltet på Listhaugs Facebook-side.

- Det driter jeg i, svarte Teigen.

Det han ikke bør drite i, er at den politiske debatten kan bli så full av angrep og tvilsomme påstander at velgerne driter i politikerne.

Anklager: - Du lyver, sier Sylvi Listhaug til Trond Giske når han anklager Frp for å lyve. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix, NTB scanpix