Generasjon prestasjon er dagens og morgendagens tapere.

Aldri før har en regjering brukt så mye oljepenger. I sin tale til Høyres landsmøte i 2013 sa Erna Solberg at arven etter Stoltenberg var et mer oljeavhengig Norge. I dag kan en rekke fagfolk konkludere med at arven etter Solberg-regjeringen er et mer oljeavhengig Norge.

I hvert statsbudsjett fra denne regjeringen har det vært en lang mørkeblå tradisjon å gjennomføre et generasjonsran. Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen er i gang med å bruke opp oljepengene som jeg og mine barn skal leve av i framtiden. Med en økt oljepengebruk har de skjøvet regningen foran seg, og helt fram til min generasjon.

Etter snart fire år har regjeringen Solberg tatt VM-gull i oljepengebruk. Heldigvis har regjeringen oppdaget velferdsstatens store kredittgjeld og har derfor endret handlingsregelen fra fire til tre prosent. Det er ikke så stor trøst for min generasjon, et slikt sparetiltak er ikke nok til å redde velferdsstaten på lang sikt.

Thomas Ryjord kritiserer Gahr Støre: Venstresiden vil miste en hel generasjon velgere hvis den ikke henger med i tiden

Vi som er ungdom i dag ønsker også å leve i verdens beste velferdsstat i framtiden. Når regjeringen bruker oljepengene på kreditt, blir velferden for dyr i framtiden. Den gode oljekilden har gitt oss en velferdsstat med så generøs velferdsstøtte, og kan gjøre nordmenn fattig med større ulikhet om ikke altfor lenge.

Om noen tiår er det slutt på det sorte gullet. Min generasjon, generasjon prestasjon, og de kommende generasjonene får dårligere råd. I løpet av tiår, om ikke allerede neste år, må velferdsstaten kuttes, penger må spares, om ikke skattene skal økes.

Dagens politikere er forpliktet til å mestre økonomiske utfordringer slik at beslutningene er gode og bærekraftige for min generasjon og generasjonen som knapt er født.

Erna har verken klart å sikre min generasjon sparepenger, eller trygge arbeidsplasser. I Norge står nesten 70.000 under 30 år uten arbeid eller utdanning.

Fikk du med deg denne kommentaren: Vi må ta tilbake flagget vårt

Kjære Erna, du har sviktet oss unge. Ikke la oss unge bli Norges nye fattige middelklasse som står utenfor samfunnet. Med din politikk er vi unge både dagens og morgendagens tapere.

Vi må unngå at en yngre generasjon lever parallelt med en stadig aldrende befolkning. Et parallellsamfunn oppstår ikke bare i et flerkulturelt samfunn, men også i et samfunn der statsministeren ikke har økonomisk disiplin med hensyn til den yngre generasjonen. Du har ikke ført en politikk for fremtiden til dagens unge og jeg er ikke sint, men bare veldig, veldig skuffet.

En stadig voksende ulikhet, økonomisk utrygghet og stor arbeidsledighet blant unge gir grobunn for å vise sin frustrasjon ved å stemme inn populister fra ytterste høyre til ytterste venstre. I Norge ønsker vi å unngå den kalde vinden fra ytterste høyre som rammer Europa i krisetider.

Dagens ungdom er ganske opplyst og oppegående. Vi er generasjon prestasjon, vi prøver å mestre skole, komme i arbeid samtidig som vi sliter med «flink pike syndromet». Globalisering, en revolusjon innen teknologi og sosiale medier, har gjort at min generasjon lever under en ny opplysningstid.

Les også kronikken: Fra tvang til avtale i barnevernssaker

Mange av oss forstår at tiden nå er inne for at Norge om noen tiår må gjennom en omstilling av velferdsstaten, slik som andre velferdsnaboer som Tyskland, Sverige og Danmark har gjort. Det er ikke så revolusjonerende for mange unge å øke skattene for å bevare dagens velferdstilbud.

Mest sannsynligvis blir min arv fra Erna Solberg et samfunn der min generasjon må betale mer inn og få mindre ut, økende ulikhet og et trangt boligmarked.

Gjennom valgkampen i 2013 var Ernas slagord «Nye ideer og bedre løsninger». Mine ideer til din regjering er å spare, for det kan være en bedre løsning for Norge i årene framover. Kjære Erna, gi generasjon prestasjon noen «nye ideer, bedre løsninger, og en bærekraftig velferdsstat». Det er det vi trenger akkurat nå.

Velferdsstaten står ved en ny korsvei og min generasjon er ikke godt nok rustet for framtiden. Økonomer og tallknusere har regnet på at dersom oljepengebruken fortsetter på dagens nivå, vil det være tomt i 2043.

Vær så snill Erna, spar litt oljepenger til min generasjon også.

Hør våre kommentatorer snakke om å flytte ut arbeidsplasser fra Oslo, bykrangel og nedleggelsen av Mathallen

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter