Utenlandske studenter bør betale for å studere i Norge. Slik de gjør i Sverige, England, Frankrike og USA.

Norge har som ett av to land i verden (Tyskland) gratis universitets- og høyskoleutdanning for utenlandske studenter. Ca 25000 studerer er her til en snittkostnad på 200000 kroner. Ordningen koster dermed norske skattebetalere om lag 5 milliarder i året, eller 1/7 av alt vi bruker på høyere utdanning. Dette står i kontrast til hvordan norske studenter blir møtt i utlandet der vi må betale til dels svært høye studieavgifter som bare delvis blir dekket av lånekassen. I tillegg øker presset på studentboliger der utenlandske studenter naturlig nok ofte har fortrinnsrett – et formål staten årlig også bruker store beløp på.

LES OGSÅ: Erna begår et generasjonsran

La meg begynne med å si at i en ideell verden hadde høyere utdanning vært gratis og tilgjengelig for alle. Men slik er det ikke, og det er verken grunn eller fornuft i at Norge skal agere annerledes enn så godt som alle andre land i dette spørsmålet. Vårt ansvar ligger først og fremst i å bevare og videreutvikle et godt system for høyere utdanning for egen ungdom og ivareta landets behov for kompetanse.

Med fallende oljepriser og redusert sysselsetting vil også kravene til prioritering av offentlige ressurser bli sterkere i tiden som kommer. Vi får ikke lenger i pose og sekk og blir nødt til å velge det ene fremfor det andre. Denne ordningen mener jeg vi kan velge bort. Det har også flertallet i Senterpartiets programkomité ment og foreslår skolepenger for internasjonale studenter. Vi foreslår også å innføre en ordning med fortsatt gratis studier for studenter fra utviklingsland dekket over utviklingsbudsjettet.

Thomas Ryjord kritiserer Gahr Støre: Venstresiden vil miste en hel generasjon velgere hvis den ikke henger med i tiden

Det argumenteres med at skolepenger for utenlandske studenter vil svekke arbeidet med internasjonalisering og heving av kvaliteten ved norske studiesteder. Jeg tror ikke det. Det er viktig at det er et stort innslag av utenlandske studenter i Norge, akkurat som det er viktig at norske studenter kommer seg ut. Men motivasjonen er også viktig. Jeg tror ikke det beste utgangspunktet for sunn internasjonalisering i Norge er at vi er det eneste stedet i verden som tilbyr gratis studier. Da kommer ikke folk hit fordi de vil lære noe om Norge, fordi kvaliteten ved lærestedene våre er gode, fordi vi som samfunn har noe å tilføre.

De kommer hit fordi det er gratis. Jeg vil hevde at det er feil grunn og feil motivasjon. På samme vis er jeg svært spørrende til påstanden om at gratis utdanning hever kvaliteten på studiene. Der tror jeg tvert imot; det blir litt som å skulle starte Michelin – restaurant gjennom å dele ut gratis pølse i lompe på gata. Økt kvalitet skapes gjennom et godt tilbud som derigjennom øker attraktiviteten, og dermed konkurransen, om å komme inn.

Fikk du med deg denne kommentaren: Vi må ta tilbake flagget vårt

At det skal være gratis trekker etter mitt skjønn utviklingen i motsatt retning. Dette ser vi for øvrig godt både her i Norge og i utlandet. De studiene som rangeres høyest i Norge er det skyhøye krav og stor konkurranse for å komme inn på. I utlandet er de mest prestisjetunge universitetene også de det koster mest å gå på. Foreslå for rektor ved Harvard eller MIT at kvaliteten skal økes gjennom å gjøre studiene gratis, og jeg tipper at de vil spekulere på hvilken planet du kommer fra.

Videre argumenteres det med at skolepenger for utenlandske studenter vil lukke Norge og gjøre oss mindre internasjonalt og spennende. Og at vi som et rikt land har en forpliktelse for å stille opp med gratis utdanning til alle.

Les også kronikken: Fra tvang til avtale i barnevernssaker

Argumentasjonen presenteres med en moralsk indignasjon og pondus som om det å mene noe annet er helt håpløst. Gunnar Bovim, rektor ved NTNU, skriver: «Om skolepenger blir innført, risikerer vi å få et mindre spennende, mindre mangfoldig og mindre internasjonalt studiemiljø.»

Det er argumenter jeg mener faller på sin egen urimelighet. Er Storbritannia, Sverige, Frankrike og USA tilbaketrukne og lite spennende fordi norske studenter må betale for utdanningen de tar der? Opplever norske studenter det som urimelig at de må betale for den utdanningen de tar ved andre lands studiesteder? Det er påfallende at rektor ved landets viktigste lærested ikke reflekterer mer over hvorfor internasjonal attraktiviteten og rankingen av norske læresteder ikke er høyere generelt, og for NTNU spesielt.

Det er slett ikke usannsynlig at det virker motsatt; det er et kjent fenomen i verden for øvrig at kvalitet er noe man betaler for. Spør Mercedes, Apple eller vårt eget Britannia Hotell. At Bovim, i likhet med Universitetet i Oslo og universitetet i Ås, heller ikke vil ha inntekter fra olje og gass av etiske årsaker gjør det interessant å spørre om hvordan de har tenkt å finansiere egen virksomhet og samfunnet fremover.

Jeg mener det er mulig å ha to tanker i hodet på en gang. Både å sikre studenter fra utviklingsland gratis studier i Norge, og å innføre en rettferdig likebehandling av norske og utenlandske studenter. Vi betaler når vi studerer i utlandet, de burde betale her.

Jeg tror Norge vil være vel så åpent og internasjonalt, og sannsynligvis med høyere kvalitet ved våre studiesteder etter en slik endring. Endelig er det et prioriteringsspørsmål; er det fornuftig å bruke fem milliarder i året av fellesskapets penger på dette?