At russelåta «Playboy 2017» står for noe bra, klarer jeg ikke å se.

Nylig, på Rockheim, fikk vi høre sangene fra plata «På stengrunn», framført av de originale artistene.

Plata er, som vi eldre vet, basert på diktene til kommunisten Rudolf Nilsen, som døde i 1929, 28 år gammel.

Publikum, med en gjennomsnittsalder på godt over 60, fikk flashbacks til en ungdomstid mange år tilbake.

Ok, det var to ungdommer der også.

Les også: Advokat Cecilia Dinardi: - Russelåtene er så krenkende at politiet bør ta tak

Men vi andre ble mykere i leddene, tekstene blåste litt liv i de gjenværende glør av kamplyst, og det kjentes nesten ut som om håret begynte å gro ut igjen. Det er merkelig, hvordan kombinasjonen av skarp tekst og drivende gode melodier gjør noe med følelser og tanker.

Ens talent og skaperkraft kan jo brukes til så mye i dette livet, og det er ufattelig i dag å lese hva Rudolf Nilsen på få år klarte å produsere av skarpe observasjoner, presentert i en form som er like levende og gripende i dag.

En smule annerledes ble det dagen etter å lese om en russesang, som noen individer har snekret sammen for russen, og det for en god slump med penger.

Disse individene kaller seg av grunner det ikke er lett å begripe for «Solguden og Mannen», men heter egentlig Benjamin Strand (Solguden) og Lasse Hagejordet (Mannen).

Les også kronikken: Evnen til lek og vennskap er viktig for å lykkes i livet

De omtaler seg som «artister». En sang av Solguden og Mannen koster vanligvis mellom femti og hundre tusen, og da snakker vi om norske kroner.

Teksten inneholdt formuleringer – og dette er bare en liten smaksprøve – som «si meg hvor mye må jeg betale for å få no’ fitte her» og «er du 13, er du med. Når du suger, så gå ned».

Herrene Strand og Hagejordet har, etter å ha blitt kritisert for denne teksten, gitt uttrykk for at dette med å være 13 år innebærer at «selv om du er tretten, er det lov å ha det gøy og sånt».

Vi har mange fans som er i den alderen, sier Hagejordet, «og det eneste vi prøver på med den linjen der er å inkludere dem».

Jo da, et inkluderende samfunn er jo et poeng, men dette treffer kanskje ikke helt målskiva i inkluderingsdebatten.

Det hevdes at Sokrates for cirka 2450 år siden sa hva han virkelig mente om ungdommen da til dags:

«Ungdommen nå for tiden har dårlige manerer, fornekter autoritet, har ingen respekt for eldre mennesker og prater når de egentlig burde arbeide. De legger beina over hverandre og tyranniserer sine lærere.»

Dette debattinnlegget er lest 70.000 ganger: Idyllen ble brutt av en brysk kommuneansatt med markeringsbehov

Strengt tatt sa faktisk ikke Sokrates dette, dette er fake news, selv om det, tidens løp tatt i betrakting, ikke er «news» i hele tatt. Men eldre har nå uansett sagt slike ting de siste 2450 år, og sikkert før det også.

Derfor må vi som var russ for mange år siden, tenke oss litt om før vi kritiserer. Vi som er noe eldre, må være åpne for at ungdommen tenker annerledes enn oss, og har litt andre verdier.

Jeg husker jeg stusset, da jeg første gang så bandnavnet Brutal kuk på en plakat. Men etter å ha tenkt meg om, måtte jeg bare innrømme at det er at bra navn på et pønkband. Og pønken sto jo for bra ting.

At imidlertid Strand og Hagejordets åndsverk står for noe er bra, uansett hvordan man snur og vender på det, klarer jeg ikke å se.

Les også: Vi kan ikke akseptere at etterkommere av adopterte skal måtte leve med samme fortvilte usikkerhet i nye 100 år

Særlig kommer dette i kontrast, når man nettopp har lyttet til siste vers i Rudolf Nilsens «Ættens sang», som går slik:

«Den nye kamp er nettopp nu i gang, omkring på jord!

Med bitter vilje, under trossig sang og hatske ord,

har ættens unge fulgt sin opprørstrang, på nye spor.»

Jo da, opprørstrang kan ta så mange spor. Men hvis opprørstrangen består i et ønske av å bli sugd av trettenåringer, har noe gått alvorlig feil her.

Jeg blir nesten fristet til å mene, men slikt skal man jo ikke si høyt, at gamle Bryn i sangen til Hellbillies har et poeng! Og den som ikke vet hva gamle Bryn mente, finner det sikkert et sted...

Hør våre kommentatorer snakke om politikken, kulturen og hva som egentlig skjedde på Høyres landsmøte. Gjester er kulturminister Linda H. Helleland og delegat fra Sør-Trøndelag, Rolf Jarle Brøske.

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter