Norsk politi er i en særklasse. Færre skurker blir drept og færre blir skadet enn i land vi sammenligner oss med. Politiet er best uten bevæpning.

Skarpere bevæpning av politiet fører fort til at de kriminelle svarer med samme mynt. Derfor er det en god konklusjon flertallet i Bevæpningsutvalget har kommet til: Nei til generell bevæpning av politifolk. Utredningen som ble overlevert justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) onsdag, er solid og faktabasert, men faller ikke helt i smak. I Fremskrittspartiet står ikke den sivile karakteren politiet har så høyt i kurs. Frp har mer sans for pistol som en del av politiuniformen enn alle andre partier.

Les også: Amundsen om bevæpningsrapport: – Omfattende og grundig

Utvalget har vurdert om praksisen med ubevæpnet politi skal endres, og svaret fra flertallet er nei. Problemet er ikke så stort, siden politiet har såkalt fremskutt lagring av våpen, altså nedlåst i bilene, med en klareringsklausul. Det er et system som i sin tid var en stor endring, men som stort sett har fungert, og som kanskje kan bedres.

Skytevåpen hengende på hofta blir noe annet. Om det er skarpladd eller om kulene må hentes et sted, for eksempel i baklomma, slik utvalget har drøftet, gjør ikke stor forskjell målt mot politiets sivile fremtoning. Politiet har svært høy tillit blant nordmenn flest, ikke fordi det fremstår som militante, men fordi det er folkelig. Den gode politikvinnen som kan snakke med skolebarn, kan bidra mer til bekjempelse av kriminalitet enn de skarpe aksjonene mot harde kriminelle, der våpen ofte er en selvfølge.

Politiet er statens maktapparat mot egne innbyggere. Derfor er legitimitet helt avgjørende, noe som betinger nærhet og en form for folkelighet i kombinasjon med autoritet. Politiets maktutøvelse er sammensatt av myndighet og menneskelighet. Tradisjonen vår er det sivile preget. Derfor blir politiets maktbruk i all hovedsak akseptert, fordi det stort sett er et ryddig politikorps som tar seg av det som ofte er drittjobber, skurker og kriminelle bander.

Les også: Bevæpningsutvalget vil ha utprøving av elektrosjokkvåpen

Norsk politi ser ikke ut som soldater. Det er bra. Vi lever ikke i en krigssone, der det er vanskelig å se forskjell på politi og forsvar. Politiets maktbruk må ha aksept blant folk flest, og makt må kun brukes når det er strengt nødvendig, slik utvalget påpeker. Det er en god konklusjon, fordi de norske polititradisjonene bør bevares. Det handler enkelt og greit om forholdet mellom folk og politi.

Politiet er i dag som regel ubevæpnet i de fleste oppdragene, men har rask tilgang til våpen når det trengs. Det er en god løsning - som kanskje kan gjøres bedre. Utvalget har gode poenger når våpenbruk måles mot legitimitet, nødvendighet og ansvarlighet. Og Spesialenheten for politisaker, som nesten gransker ethvert politiskudd, er på et vis et sikringssystem.

Politiet trenger våpen i gitte situasjoner, men ikke våpen som henger synlig i hverdagen.