Nye ledere skal skape bedre tjenester, bedre arbeidsmiljø og mindre sykefravær i Trondheim kommune. Det er på høy tid.

10 000 kommunalt ansatte får nye ledere gjennom et av de største og mest omfattende organisasjonsutviklingsprosjektene i offentlig sektor. I en kommune som sliter med høyt sykefravær må noe gjøres.

År etter år har sykefraværet i Trondheim kommune økt. Politikerne har klødd seg i hodet og fortvilt hver gang fraværstallene er blitt offentliggjort. Årsaken til at folk ikke går på jobb er sammensatte.

En mer moderne, effektiv og kompetent ledelse er et viktig og riktig tiltak, både for å skape bedre arbeidsmiljø, øke motivasjon og gi bedre tjenester til byens innbyggere. Bystyret i Trondheim har gang på gang vedtatt at fraværet må ned, men lite har skjedd og konkrete tiltak for å få gjort noe med problemet har i stor grad manglet.

Det er naivt å tro at sykefravær bare skyldes dårlig helse hos de ansatte. Tiltak for å bedre arbeidsmiljøet gjennom tydelige sjefer, mindre avstand mellom ansatte og leder og mer kompetent ledelse, er etterlengtede grep fra kommuneledelsen. Det gir grunn til å håpe på lavere fraværstall i fremtiden. Men det krever samtidig at man finner de riktige folkene til å ta på seg en slik oppgave.

Noen av oss har vært så heldige å få jobbe med ledere som klarer å inspirere, utvikle og skape et miljø der du gleder deg til å gå på jobb, selv en regntung og mørk morgen i november når du kjenner du har litt vondt i viljen og helst vil skru av vekkerklokka og bli i senga. Noen av oss har også opplevd inkompetente ledere som aldri burde hatt personalansvar, eller stått foran en gruppe som skal ledes til å oppnå resultater sammen.

Jobb nummer en for de nye lederne bør være å ta på seg et ansvar for å jobbe konkret og målrettet for å få ned sykefraværet på alle nivå i kommunen. Et fravær på 9–10 prosent er et signal om at noe er alvorlig galt. Det vitner om betydelige utfordringer og koster om lag 500 millioner kroner i året. Fravær skaper en ond sirkel hvor de som er på jobb må tette hull for dem som er borte, noe som gir oss alle dårligere tjenester.

Systematisk arbeid om holdninger, arbeidskultur og ledelse får flere som kan jobbe til å gå på jobb. Det må de nye lederne måles på.