En magisk lørdag for 31 år siden, fikk Jonathan Demme og Talking Heads publikum til å danse på kino i Trondheim.

Onsdag døde Jonathan Demme, 73 år gammel. Mange som møtte den amerikanske filmskaperen forteller om hvor genuint hyggelig han var, til tross for at han er mest kjent for en av tidenes mest uhyggelige filmer.

Jeg møtte aldri Demme, men har sett 13 av filmene og alle musikkvideoene hans. Han laget film over hele fjøla, fra mesterlig til ganske skuffende, alltid med utsøkt bruk av musikk. Han fikk fortjent Oscar for beste regi for «Nattsvermeren» i 1992, fortsatt en av tidenes beste seriemorderthrillere.

Fortjent Oscar: Jonathan Demme med Oscar i 1992, for regi av «Nattsvermeren» eller «Silence Of The Lambs» som den het originalt.

Grunnen til at jeg skriver om Demme her, i en tid hvor populærkulturelle storheter går bort med en hyppighet som aldri før, er at han var mann bak en magisk lørdag i Trondheim for snart 31 år siden.

Norske kinoer mente den gang at konsertdokumentaren «Stop Making Sense» med Talking Heads, regissert av Demme, ikke var kommersiell nok for kinovisning. Derfor ble den vist av Trondheim Filmklubb, i Sentrum kino, som i dag huser Nova Kinosenter.

Filmen trakk full sal, med et tusentalls tilskuere, i uforglemmelig samvirke mellom film, musikk og publikum. Ikke bare jublet og klappet folk underveis. Mot slutten danset publikum foran lerretet. Jeg var for ung til å se Sex Pistols i Samfundet i 1977. Jonathan Demmes fantastiske konsertfilm på Sentrum 20. september 1986 var en kulturhistorisk begivenhet i Trondheim jeg heldigvis fikk med meg.