Trondheims største byutviklingssak er tema på et folkemøte i Samfundet tirsdag kveld. Der bør vi få noen avklaringer.

Både ordfører Rita Ottervik og NTNU-rektor Gunnar Bovim sitter i panelet når NTNUs nye universitetsområde skal debatteres i Studentersamfundet. Byen og universitetet har ulike interesser når campus skal bygges ut for opptil ti milliarder statlige kroner.

Når aktiviteten på Dragvoll skal flyttes til byen, vil NTNU bygge ut området fra Gløshaugen og vestover mot St. Olavs Hospital. Trondheims-politikerne vil samtidig at NTNU skal ha «en sterk tilstedeværelse i Midtbyen, innenfor elveslyngen».

Her kan du sende inn dine spøsmål og innspill til folkemøtet.

Ottervik og Bovim drar med andre ord i hver sin retning. Når de sitter i samme panel, er det i hvert fall seks sentrale spørsmål offentligheten bør få svar på:

1. Hva mener politikerne egentlig om Høyskoleparken?

Formannskapet vedtok i januar at universitetsområdet må «planlegges på en slik måte at grøntområdet i Høyskoleparken ivaretas». I Adresseavisen mandag viste det seg at politikerne tolker vedtaket ulikt. Berit Tiller (H) sier at «det betyr at det ikke bør bygges i parken».

Ordføreren sier at hun «tror det betyr at vi må strekke oss langt for å ta vare på det flotte grøntområdet fra hovedbygget og ned mot Elgeseter gate». Uttalte hun seg upresist, eller vil hun verne bare en del av Høyskoleparken? Mener hun det er i orden å bygge lenger sør, i Vestskråningen, som er en mye brukt og populær del av parken?

2. Hva har ordføreren og Bovim snakket om?

Mens politikerne har ulik oppfatning av hva de egentlig har vedtatt, har Gunnar Bovim sitt eget syn på Høyskoleparkens framtid. Han vil gjerne bevare det meste av parken, men mener også at det er fullt mulig å bygge i deler av den, uten at det vil være i strid med vedtaket i formannskapet. Han vil svært gjerne bygge en forbindelse mellom Hesthagen og platået. Til Adresseavisen i januar uttalte han seg slik:

- Jeg har snakket med ordfører Rita Ottervik, og hun sier at vedtaket i formannskapet ikke er til hinder for løsningen vi har vurdert mellom Gløshaugen og Hesthagen.

Dermed oppstår spørsmålet: Hva har ordføreren og rektoren snakket om?

3. Hva med Leüthenhaven?

Politikerne har vedtatt at NTNU skal ha en sterk tilstedeværelse i Midtbyen. Betyr det at aktiviteten i Vitenskapsmuseet og på Kalvskinnet, dit lærerutdanningen etter hvert skal flyttes, er tilstrekkelig? Berit Tiller har foreslått at kunst-, arkitektur- og musikkstudiene kan flyttes til et nybygg på Leüthenhaven. Hvor aktuelt er det?

Bovim synes nok han strekker seg langt nok ved at NTNU fortsatt skal være til stede på Kalvskinnet. Sier han blankt nei til at noen fag kan flytte inn i et nybygg på Leüthenhaven? Har politikerne i det hele tatt noe med å foreslå hvor enkelte fag kan plasseres?

4. Kan det ikke bygges på Fengselstomta?

Fra NTNU selv er det kommet forslag om at kunst, arkitektur og musikk kan plasseres på Fengselstomta bak Studentersamfundet. Der er grunnforholdene problematiske. Er det nå endelig fastslått at denne tomta ikke kan bebygges?

5. Hvorfor ble idékonkurransen så snever?

Om ei knapp uke blir det avgjort hvem som vinner NTNUs idékonkurranse om det nye universitetsområdet. Allerede i september sa politikerne i en høringsuttalelse at de vil ha større aktivitet i Midtbyen og at Høyskoleparken må skånes. De forutsetningene valgte NTNU ikke å ta med i konkurransen.

Hvorfor ble invitasjonen til konkurransen utformet slik den ble? Hvorfor er ikke Kalvskinnet en del av konkurransen, hvorfor er det ikke tydelig uttrykt at Høyskoleparken skal bevares?

LES KOMMENTAREN: Idékonkurransen kommer på feil tidspunkt

6. Hvorfor ikke fortette selve platået?

Flere har i debatten de siste månedene påpekt at det er fullt mulig å fortette høyskoleplatået mye mer og at mange av fagene som skal flyttes fra Dragvoll kan få plass der. Dette inngår ikke i idékonkurransen. Hva mener Bovim om en slik fortetting?

Et sjuende spørsmål kunne vært stilt: Hvor langt kan man strekke universitetsområdet inn i Midtbyen uten å bryte med regjeringens forutsetning om en samlet campus? Regjeringen er ikke representert i panelet, men enkelte av dem som er der, vil nok ha synspunkter på denne problemstillingen likevel.