Karin Krog, Lill Lindfors og afrikansk fyrverkeri: Kvinner i alle aldre overskygger gutta under Trondheim Jazzfestival.

Etter at godt voksne menn som Terje Nilsen og Al Di Meola dominerte festivalprogrammet tirsdag og onsdag, er det kvinnenes tur under jazzfestivalen de neste dagene. Da australske Sarah McKenzie inntok Dokkhuset torsdag, innledet hun en serie konserter fram til søndag kveld der kvinneandelen er oppsiktsvekkende høy.

LES OGSÅ: Tirsdag åpnet Terje Nilsen festivalen med sin eneste konsert i hele 2017

Dette burde ikke vært noe poeng som er verd å nevne. Det burde vært en selvfølge at både jazzfestivaler og andre festivaler har en rekke kvinner på programmet. Men særlig innenfor jazz og rock er det langt igjen før likestillingen er på samme nivå som ellers i samfunnet.

Daværende kulturminister Trond Giske var for ni år siden så oppgitt over den skjeve kjønnsfordelingen i jazzen at han ville stille krav om flere kvinner hos dem som fikk offentlig støtte.

Debatten den gangen ga ingen klare svar på hvordan kvinneandelen kunne få et kraftig løft, men den skapte en økt bevissthet. Siden den gangen har nok konsert- og festivalarrangører i større grad enn før hatt problemstillingen i bakhodet. I Trondheim har dessuten Jazzlinja ved NTNU i en årrekke utdannet dyktige og bevisste kvinnelige musikere. Flere av dem skal selvfølgelig i aksjon under jazzfestivalen.

LES OGSÅ: Fire fortellinger fra Trondheims-jazzens historie

Hvis Giske sjekker hva som skjer i Trondheim i helgen, blir han nok fornøyd. Det unge stjerneskuddet Sarah McKenzie ble etterfulgt av fem kvinner i bandet Juno senere på kvelden. Fredag er kvinnene i flertall.

Fredagens største navn er Oumou Sangaré fra Mali. Hun er ei vestafrikansk verdensstjerne, tidligere goodwillambassadør for FN og heltinne i hjemlandet. Hun har en enestående stemme og skriver tekster med et sterkt sosialt og kvinnepolitisk engasjement. Polygami, barneekteskap og kampen for kvinners rett til å gifte seg med den de vil, er noen av temaene. Hun er dessuten forretningskvinne og har lansert en egen bilmodell.

Trondheim har hatt besøk av sterke, kvinnelige, vestafrikanske artister tidligere; Angelique Kidjo og Rokia Traore har gitt oss sterke opplevelser, og Sangaré har den samme livskraften og engasjementet som dem.

Fredagen blir den reneste 8. mars på festivalen. Svenske Lina Nyberg, danske Live og den kanadiske trompetisten Ingrid Jensen står alle i spissen for egne band og opptrer på forskjellige scener.

Også lørdag og søndag får publikum oppleve flere markante, kvinnelige artister. Karin Krog er foregangskvinnen framfor noen i norsk jazz. Hun fyller 80 år kommende mandag og lader opp med å opptre på Rockheim, der hun er innlemmet i Hall of Fame,

dagen før.

Samtidig utgis en cd-boks med seks cd-er som viser det utrolige spennet i hennes 60 år lange karriere. Boksen heter passende nok «The Many Faces of Karin Krog». Den inneholder rundt seksti låter innspilt fra 1967 til i dag og byr på alt fra blues og mainstream jazz til samtidsmusikk og modernisme.

Tre år yngre Lill Lindfors blir en av de sentrale attraksjonene lørdag kveld. Da skal også den mange tiår yngre Heidi Skjerve fra Rennebu framføre jazzifiserte versjoner av en rekke Tre Små Kinesere-låter sammen med Daniel Formo og NTNU Jazzensemble.

Dessuten: To unge kvinner, Anja Lauvdal og Heida Karine Johannesdottir Mobeck, står i spissen for Trondheim Jazzorkesters avslutningskonsert i Verkstedhallen søndag. Adresseavisen ga overstrømmende kritikk til prosjektet både da det ble urframført under jazzfestivalen i Molde i fjor og da plata nylig ble utgitt. Før Jazz-orkestret får publikum oppleve bestillingsverket «Weaving», som er skrevet og blir framført av Kirsti Huke fra Melhus.

Kvinnene preger med andre ord Trondheim Jazzfestival som aldri før. Man kan nok si at det skulle bare mangle. Men festivalen har satt sammen et program som i hvert fall på papiret er svært imponerende.

Fyller 80: Karin Krog fyller 80 år 15. mai. Dagen før opptrer hun under Trondheim Jazzfestival på rockheim. Foto: Gitte Johannessen, NTB Scanpix, NTB scanpix