Med Trøndelag er alt så greitt, sjø - men hva i all verden skal det nye fylket i nord hete?

Når man kommer inn på Rockheim, er det første man møter et smellvakkert Norgeskart. Men bygget er ikke høyt nok til at Norge kan strekke seg helt ut.

Troms og Finnmark må bøye nakken for å få være med i nasjonen. Og sånn har det vel vært helt siden Håløygen (altså nordlendingen) Tore Hund ga Olav Haraldson bank på Stiklestad i 1030.

Men det er kanskje på Rockheim det nye Norgeskartet burde diskuteres. For der forstår man størrelsen og avstanden i fylkene. 8. juni skal Norge ommøbleres. De fire samarbeidspartiene er enige om å erstatte de eksisterende fylkene med elleve nye regioner. Om ikke ei ny regjering kaster hele reformen og spiller et nytt parti fylkeslotto.

LES KOMMENTAREN: Pusekatten som tror den er en løve

Men med Trøndelag er alt så greitt, sjø, og så enkelt navnemessig. Først ute med sammenslåing. Ta bort en bindestrek, og man har et fiks ferdig Trendylag.

– Men ka har fylkeskommunen min gjort for nå gæli som gjør at den må slå sæ ned, spør venninna mi.

– Nei de har aldri gjort mæ nåkka, bortsett fra å sørga førr videregående utdanning og fjerna fire visdomstenner. Og takk for det, Nordland fylke som skal få stå. I følge regjeringa. Og det er jo virkelig det Nordland gjør – står – som et utropstegn på vei Nord.

Nord? Skal man kalle det nye storfylket Troms og Finnmark Nord? Det går jo ikke, fylket lenger sør heter Nordland? Kanskje Nordland burde bytte navn til Langemann eller Stakan. Eller Gondor.

For Mordor er i teten i ITromsøs leseravstemning om hva det sammenslåtte Troms og Finnmark skal hete. Gokk er også foreslått. Og Hålogaland. Noen synes Troms og Finnmark er helt naturlig, mange synes det blir for langt, for ikke å si for stort, - ja, finn fram aubaillan dine å sjå nu sjøl på kartet!

– Hva med Frims? Eller Tromsmark?

– Alt for kjedelig og veldig unordnorsk. For dokker har jo landets mest toillate navnetradisjona, sier venninna mi.

– Som æ e stolt av!

– Ja ka e det dokker hete da? Jim Steve? Trine-Marina? Bill-Asle?

Venninna mi har vært innom Myrenavngeneratoren og storkost seg med Jack-Teddy, Knut-Barry, Kim Allan.

– Du søkksalte, ikkje kritiser kulturarven min, svarer jeg, for jeg har hatt denne «Myrenavn er så harry»-runden et hundretalls ganger.

– Ha-ha Så du kommer fra Myre! Det er der dere har latterlige utenlandske navn. Si noen da!

–Så du synes at utenlandske navn e heilt feil, du Alexander Phillip Semb Jakkhellen von Gyldenstjerne eller ka du nu heite, synes vi har rare tradisjona?

– Men jeg har jo et norsk navn.

– Ja særlig, du Alexander den store i kjeften.

Og hva forteller navnene? At vi er åpne og klar for nye ideer. Finn en margarinkasse i fjæra og bli inspirert til å døpe datteren Margarina. At vi alle er cocktailer - god miks av samisk, kvensk, russisk, dansk, portugisisk, trøndersk og mye mer.

Og er ikke dobbeltnavn en fest – det viser at det man erkjenner at vi alle er fusjoner, ei sammensmelting: Tor-Markus. Siv-Maria. Norrønt og kvitekrist med bindestrek i mellom. Og jeg gleder meg til den dagen vi får navn som Knut Muhammed og Linn Fatima.

Så hva med Trond-Finnmark som navn på det nye fylket i nord?

– Det må hvertfall bli et fylkesnavn med bindestrek, sier venninna mi. Trond-Finnmark kan funke.

– Hva med KjempeNord?

– Eller rett og slett det korte og fengende Finn.no

Og jeg gleder meg til den første værmeldinga på dag en i det nye omøblerte Norge.

Den meterologen skal få kjørt seg.

Lokale regnbyger over Finnmarksvidd...orsak. Det skal være KjempNordmarksvidda. Lenger sør til Sør-KjempeNord blir det opphald mens det er i Øst-Finnmark det er verst. Orskak. Øst-Finnmark finnes ikkje meir. Så altså Østkjempenord får storm. Stakan får sludd.

Puh! Heile det velsigna Trøndelag får frisk bris og sol. Mø-Mø neinei. Møgn og Romasane får kuling, Hordaland skulle eg ikkje ha nevnt meir. Finnes Rogaland? Innerst i Innlandet blir det opphald og i Buskefoldmarken, orsak altså lenger sør enn det eg nevnte i stad får uklart ver. Hedmark finnes ikkje meir. Trond-Finnmark kom heim til mor di! Alle får lokale vertyper.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.