Litteraturhuset i Bergen har nesten ti ganger så mye penger som Litteraturhuset i Trondheim. Det må pengefolket få en slutt på.

Vi skal ikke alltid sammenlikne oss med Bergen, men av og til er det nyttig. Litteraturhuset i vest har et driftsbudsjett på 11 millioner kroner i året. Tallet i Trondheim er 1,25 millioner.

Halvparten av budsjettet i Bergen dekkes av private sponsorer. Finansmannen Trond Mohn har mye av æren for at bergenserne i det hele tatt fikk et litteraturhus. I 2011 ga han 10 millioner kroner til prosjektet, slik at huset kunne åpne tidlig i 2013, tre og et halvt år før Trondheim fikk et tilsvarende tilbud.

LES OGSÅ: Hva er et fullverdig liv, er ett av temaene som nylig er diskutert i Litteraturhuset

I Trondheim er det først og fremst kommunen som sørger for pengene. De bevilger 800 000 i år. Fylkeskommunen, NTNU, Kulturrådet og Fritt Ord bidrar også.

Men: Litteraturhuset har ikke en eneste privat sponsor. I år fikk de riktignok 56 000 kroner til teknisk utstyr fra Arild og Emilie Bachkes fond. Ellers ingenting.

I Bergen bidrar sponsorene altså med halvparten av driftsbudsjettet, det vil si over 5 millioner kroner i året. Den private støtten til litteraturhuset i Bergen er med andre ord hundre ganger så stor som næringslivets bidrag til det tilsvarende huset i Trondheim.

Likevel ligger aktiviteten her i byen ikke langt bak den i Bergen. Litteraturhusets leder Trond Åm har gjort en imponerende jobb siden åpningen og har sørget for bortimot to hundre arrangementer, nesten ett arrangement per dag fra oktober til nå.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Vi som elser kulturkjerringene

Noen av verdens (Simon Sebag Montefiore) og Norges fremste forfattere har vært på besøk. Litteraturhuset er dessuten byens desidert viktigste debattscene. En rekke arrangementer har samlet fulle hus. Kroppsklemma, medikamentfri behandling, tysk litteratur, krig og fred i Trumps tid og norsk forsvarspolitikk har vært noen av temaene i mai.

Så høy aktivitet er bare mulig i en startfase, mens engasjementet er sterkt. Men Litteraturhuset kan ikke basere seg på idealisme, dugnadsånd og gratisarbeid i år etter år. Trond Åm kan selvfølgelig håpe på økt offentlig støtte. Også når det gjelder statlige penger, er det et stykke igjen før huset hans er på nivå med det bergenske. Men Åm gjør helt rett i å henvende seg til næringslivet.

Trondheim mangler riktignok det kulturelt interesserte borgerskapet som Bergen har hatt i alle år. Festspillene som åpnet onsdag, er et strålende eksempel på det. Rikfolk i Bergen blir ikke regnet med i det gode selskap hvis de ikke støtter Festspillene.

Men at Bergen har helt andre tradisjoner, er ingen unnskyldning, snarere tvert imot. Det må da finnes rikfolk i Trondheim som innser at Litteraturhuset er en debattarena som er gull verdt for byen? Hvis ikke, må vi fastslå at bergenske rikinger både er glupere og mer gavmilde enn trønderske.