Ei småfrekk T-skjorte og en kunstner med en viss berettiget harme. Sommerutgaven av kunstkrangel i Trondheim er strengt tatt noe latterlig.

Når folk får navnet sitt og sitat på ei T-skjorte uten å vite om det, er det grovt sett snakk om to forhold: Utdrikningslag eller saftige, eventuelt velformulerte fyndord, uttalt av en kjent person, gjerne fra kulturlivet. Det første er for spesielt informerte og inviterte. Det andre er en relativt populær måte å designe T-skjorter på.

Selv har jeg flere T-skjorter i siste kategori. Fra sitat av skuespilleren Steve McQueen til den norske filmklassikeren «Lasse og Geir». Det er i denne tradisjonen Trondheim kunstmuseums T-skjorte med sitat fra Håkon Bleken plasserer seg, med påskriften: «kunst som er jævlig kjedelig».

Sitatet er hentet fra et intervju i Adresseavisen under vårens kunstdebatt, hvor Bleken langet ut mot museet, slik han ofte har gjort de siste åra. I en relativt liten by som Trondheim, hvor Bleken rager høyt i by- og mediebildet, burde det være mulig med en viss kommunikasjon på forhånd mellom t-skjorteselger og mannen bak ordlyden på brystet.

På den andre siden er den famøse T-skjorta eksempel på hvordan folk eller institusjoner som utsettes for kritikk, kan slå tilbake med en slags blanding av humoristisk snert og selvironi. I dette tilfellet er det mulig å tolke T-skjorta både som et spark mot Håkon Bleken og som en hyllest til den frittalende kunstneren, i siste fall med en viss selvironi hos museet.

Er det noe norsk kulturliv generelt og kultur- og kunstdebatter spesielt mangler, så er det selvironi. Det er tilsynelatende ikke en sjanger som står Håkon Bleken veldig nær. Det er lett å skjønne at Bleken ikke er særlig glad for T-skjorta, at han ønsker å presisere at den ikke er hans idé og mot hans vilje.

Les også t-skjorte saken «Dette er imot min vilje»

Om det er fornuftig av ham til å tilspisse en ny konflikt med museet rundt ei T-skjorte, som han med dette skaper ekstra blest om, er en annen sak. Uten å sikte til den juridiske bruken av begrepet, er det forståelig at Bleken kan kjenne en viss berettiget harme over T-skjorta. Han kan til og med føle seg feiltolket og sitert ut av sammenheng.

Kunstmuseet har trykket opp t-skjorter til salg i museumsbutikken med påskriften "Kunst som er jævlig kjedelig" - sitat Håkon Bleken.

Det er ganske frekt gjort av museet å bruke hans kritikk av dem til et salgsobjekt. Som en skjebnens eller skjortas ironi har noe av kritikken mot kunstmuseet gått på at presentasjonen av utstillinger og kunst har vært for kjedelig, for lite engasjerende. Museet har altså blitt kritisert for manglende frekkhet. T-skjorte-stuntet står i frisk kontrast til det.

Det er bra vi har kulturpersonligheter som Håkon Bleken, som kritiserer mye han ikke liker, også når det rammer ham selv. Sett utenfra er det likevel grunn til å håpe at kunstdebatten i Trondheim snart kan handle mer om kunst.

Hvis ikke, blir sitatet fra den norsk filmklassikeren «Lasse og Geir», på ei viss T-skjorte, sørgelig aktuelt: «Geir: Kanskje det er vi som er gærne? Lasse: Ikke faen om det er asså, til helvete med hele greia. Fy faen, at alt kan ha skrudd seg så jævlig asså». I dag er den scenen mest til å le av. Det er strengt tatt skjortekrangelen i Kultur-Trondheim også.

Les også kommentaren «Takt og tone i tempelet»