Trondheim ble satt på verdens rockekart, ble det sagt utpå høsten i fjor. Noen vil nok mene at den plasseringen var kortvarig.

Gode forklaringer til tross: Konsertsommeren i Trondheim ligger an til å bli en nedtur etter fjorårets fest. For noen år siden ville vi blitt begeistret over en konsertsommer som gir oss Robbie Williams og John Fogerty. Men etter at både Springsteen, Elton John og Van Morrison trakk fullsatte arenaer i fjor, er årets tilbud skuffende.

Selv om flere konsertarrangører i Adresseavisen i går ga gode forklaringer på at færre store navn kommer i 2017, henger ett spørsmål fortsatt i lufta: Var det ikke mulig å få til mer?

Åge og Sambandet på Sverresborg er blitt en flott tradisjon, men dem har vi mange muligheter til å oppleve på scenen. Pstereo mangler headlinere med bred appell, og Olavsfestdagene byr heller ikke på et like sterkt program i Borggården som i sine beste år. Og selv om nykommeren Starmus byr på gode konserter, bidrar heller ikke de til å løfte konsertsommeren.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Starmus blir forskerfest, ikke folkefest

Dermed blir det naturlig å se hva andre norske byer kan tilby. Justin Bieber opptrådte for ei uke siden for over 30 000 publikummere i Stavanger, en by som altså klarer å gi noe også til helt unge fans. Richard Ashcroft (The Verve) og Liam Gallagher (Oasis) opptrådte i Bergen onsdag kveld. Lørdag kommer både Bryan Ferry og Pet Shop Boys til Bergenhus. De hadde kanskje ikke fylt Sverresborg, men hadde passet perfekt i Borggården.

Og hvorfor i all verden kommer ikke Nordens største artist, Håkan Hellstrøm, til Trondheim i sommer? Han spiller i Bergen 24. juni og i Oslo dagen etter.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Hellstrøm fylte Nya Ullevi to kvelder.

Øyafestivalen er det urettferdig å sammenlikne med. Festivalen er mye større og har helt andre budsjetter enn Pstereo. Men programmet deres viser at noen av verdens mest interessante navn er i Norge bare noen få dager før Pstereo. Pixies, Ryan Adams og The Shins spiller der. Enn om de tre kunne stått øverst på plakaten hver sin dag på Marinen? Lana del Rey og The xx skal også til Øya.

P. J. Harvey, som holdt en knallsterk konsert på Øya i fjor, opptrer dessuten i Oslo Spektrum 13. august. Hun er hjertelig velkommen til Marinen noen dager senere.

Det finnes alltid forklaringer på hvorfor man ikke får bestemte artister til Trondheim, men spørsmålene vil likevel bli stilt. I 2013 var det naturlig å spørre hvorfor Nick Cave & The Bad Seeds ikke kom til Pstereo 17. august, siden de spilte i Bodø dagen før? Pstereo hadde prisverdig nok The xx på plakaten det året, men manglet også da en toppartist med virkelig bred appell.

LES OGSÅ: Røyksopp står øverst på Pstereo-plakaten fredag

Både Stein Vanebo i Trondheim Concerts og Bård Flikke og Kim Aasli i Pstereo sa til Adresseavisen tirsdag at det har vært uvanlig vanskelig å få tak i artister som passer til de ulike arenaene i Trondheim i år. Det stemmer sikkert, men Øya får altså tak i toppnavn, til en viss grad også Bergen.

Når Vanebo sier nei til artister som kanskje ikke fyller Sverresborg, betyr det at Trondheim mangler en litt mindre arena? På den annen side kan vel Borggården brukes også utenom Olavsfestdagene?

Etter en stor sommer i fjor, uttalte Stein Vanebo seg slik til Adresseavisen i august: - Det er bare å peise på. Vi justerer ingen ting, kanskje bortsett fra retro-konseptet. Vi har navn på blokka og er i noen forhandlinger.

Det han kaller retrokonseptet er tydeligvis skrinlagt, og peisingen har altså resultert i Robbie Williams og John Fogerty. Etter 2016 håpet vi Trondheim ville få et permanent løft som konsertby. Nå får vi håpe vi er tilbake på verdenskartet i 2018.

Til Oslo: PJ Harvey kommer til Oslo i august, men ikke til Pstereo. Foto: Scanpix, Ap
Til Oslo: Ryan Adams kommer til Øyafestivalen i august, men ikke til Pstereo. Foto: Scanpix, Courtesy of the artist