Tar ikke stilling til det vanskeligste

Vi skal trå forsiktig i alle spørsmål som gjelder livets tilblivelse og våre arveanlegg.

Saken oppdateres.

Regjeringen valgte å skyve de mest kontroversielle temaene foran seg da den lenge ventede stortingsmeldingen om bioteknologi ble lagt frem fredag. Forbudet mot surrogati blir opprettholdt - det er ikke kontroversielt. Men de som får barn ved å dra til utlandet og leie en kvinnes livmor, skal fortsatt ikke straffes i Norge når de kommer hjem med barnet. Som helseminister Bent Høie sa det da han presenterte meldingen: –Barn skal ikke straffes.

Les også: Vil få flere kvinner til å føde barn

De mest eksplosive sakene i debatten, er spørsmålet om enslige skal ha rett til assistert befruktning og om vi skal tillate eggdonasjon. Det første innebærer at enslige kvinner får befruktet sine egg med sæden fra en donor. Dette skjer i dag i utlandet. Trolig får omlag 1100 norske kvinner i året barn på denne måten. De som går inn for et slikt tilbud her hjemme, mener enslige kvinner må likestilles med kvinner som lever i parforhold.

Det siste innebærer at en kvinnelig donor gir egg til et par der kvinnen ikke har friske egg selv. Egget blir befruktet med mannens sæd, og embryoet plasseres i kvinnens livmor. Hun er altså ikke genetisk mor til barnet, men bærer det frem selv. Også her fremmer tilhengerne likestilling som et argument - nå mellom egg og sæd. Hvis menn kan donere sin sæd, må da også en kvinne kunne donere sine egg, lyder argumentasjonen. Motstanderne mener det er uheldig at det grunnleggende genetiske båndet mellom mor og barn blir brutt. De nye reproduksjonsteknikkene kan også føre til en tingliggjøring av barn, der de blir midler til voksnes lykke.

Les også: Kampen om kvinners underliv

Det er ingen hemmelighet at det er stor uenighet mellom regjeringspartiene om disse to betente temaene. Høyre er ikke engang enig med seg selv og har utsatt saken til landsmøtet i 2018, etter sterk oppfordring fra statsminister Erna Solberg. Fremskrittspartiet har en liberal holdning til de nye metodene som kan hjelpe folk til å få de barna de ønsker seg.

På bakrommet har det vært ført harde forhandlinger med samarbeidspartiene, men drøftelsene brøt sammen i vinter. Kristelig Folkeparti er hellig overbevist om at såvel eggdonasjon som assistert befruktning til enslige er å tukle med livets opphav og sette menneskeverdet under press.

–Dette er halvgjort arbeid, sier stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap). Hun er sitt partis talsperson i bioteknologispørsmål og skuffet over at regjeringen ikke klarer å bli enig med seg selv. I Stortinget er det flertall både for eggdonasjon og assistert befruktning til enslige.

Meldingen er i høy grad for skuebrød å regne på disse to mest sentrale områdene. Høie sa fredag at det er behov for fortsatt diskusjon. Han kunne ha tilføyd «særlig i Høyre». Den eksisterende bioteknologiloven er fra 2005 og burde vært revidert hvert femte år. Nå blir arbeidet med en ny lov utsatt, etter at de rødgrønne i sin tid heller ikke klarte å bli enig om akkurat de samme spørsmålene som de blå sliter med. Det er uheldig. Lovgiverne blir hengende etter i et felt der nye metoder og nye muligheter kommer i en jevn strøm. Det gjør også de etiske dilemmaene politikerne må ta stilling til, men ikke klarer eller våger.

Les også: Glad for Høyres egg-vedtak

Høie var opptatt av å fremheve alle de områdene der regjeringen faktisk har konkludert. Blant annet vil Regjeringen gjøre mer for å rekruttere sæddonorer til assistert befruktning. Barnets rettssikkerhet skal styrkes ved at det får rett til å få kjenne sitt opphav når det fyller 15 år, ikke |18, som nå. Foreldrene får plikt til å informere barnet. Foreldrenes evne til å ha omsorgen for barn etter assistert befruktning skal vurderes like strengt som ved adopsjon.

Også når det gjelder ulike spørsmål innenfor genforskning og -terapi, legger regjeringen seg på en restriktiv, forsiktig linje. Det er en fornuftig holdning. Det er vanskelig å overskue alle konsekvensene av nyvinninger på et felt der utviklingen skjer uhyre raskt.

Imens fortsetter enslige og par som ikke klarer å få barn på egen hånd, å reise til utlandet og fikse saken i dyre dommer. Men det er ikke noe argument for at vi tillater eggdonasjon eller hjelp til enslige som ønsker seg barn.

Les også: Ubegrunnet frykt?

På forsiden nå