Kulturhuset må være i Midtbyen. Å flytte det til Holtermanns vei eller andre steder langs den såkalte «kunnskapsaksen», er en dårlig idé.

Rådmannen har fått to bestillinger av formannskapet. Den ene er å utrede en delvis eller total ombygging av Olavshallen, som kan koste fra 20–30 til flere hundre millioner kroner. Den andre er å finne ny tomt for oppføring av et nytt kulturhus. Og da antydes det innenfor et område som strekker seg helt fra Ila til Sluppen og videre over mot Rotvoll.

LES OGSÅ: Håper trondhjemmerne  engasjerer seg i kulturhusplanene

Det er utmerket at rådmannen skal sammenligne kostnadene ved å utvide og å bygge om Olavshallen med alternativet å bygge nytt, slik at tallene kommer på bordet. Likeledes å se på erfaringstall fra andre, og nyere, bygg ellers i landet. Men det er mulig å bygge ut, og å snu hovedsalen i Olavshallen, slik at man får en tidsmessig scene for symfoniorkesteret og operaforestillinger. Skal man lete etter ny tomt, bør denne ligge i sentrum, og det blir ikke lett å finne. På den annen side kan man stusse over at et kulturhus som bare er 25 år gammelt, og som byen er glad i, skal flyttes.

Det haster med å få på plass en ny politikk for utvikling av Midtbyen, som blant annet klart og tydelig slår fast at det er her kulturhuset hører hjemme.

Som det mange ganger er blitt understreket: Den såkalte Midtbyplanen som kom i 1981 ble en velsignelse for Midtbyen når det gjelder å ta vare på Cicignons byplan, trehusbyen og det historiske særpreget. Men den la også store begrensninger på utviklingen. Nå trengs en vitalisering, og den kan skje uten vesentlige endringer i det regelverk som allerede er vedtatt. Det dreier seg kanskje først om fremst om behovet for å avklare hvordan vi vil bruke Midtbyen.

Det vi ser i dag er at handelen taper terreng, selv om mange nisjebutikker gjør det godt. Stadig flere går, sykler og tar buss når det skal til sentrum. Og det er en viss økning i antallet som besøker Midtbyen i ulike ærend. Blant dem er det stadig flere som oppsøker kulturarrangement, og det er et godt utgangspunkt for den videre utvikling. At vi da skulle flytte ut Olavshallen høres ikke fornuftig ut.

Når vi skal lage en plan for vitalisering av Midtbyen, er de tre viktigste elementene flere boliger, et utvidet utdanningstilbud og et bredere kulturtilbud. Når det gjelder å finne plass for flere boliger, må man være kreativ, og dessuten lempe noe på dagens regelverk. Å sikre vilkår som gjør at kulturlivet kan blomstre i Midtbyen, krever egentlig bare kloke beslutninger.

Når det gjelder boliger, synes mange stadig å henge fast ved den gamle oppfatning at barn ikke bør vokse opp i Midtbyen. Det som kan være rett, er at en del forhold må legges bedre til rette for barnefamilier. Også her spiller bilen en viktig rolle. De som bor i Midtbyen slipper gjerne den betydelige kostnaden det er å holde seg med egen bil.

Mange som reiser til sentrum gjør flere ting samtidig, og dette gjør at folk flest trives stadig bedre i byen. De handler, spiser på et serveringssted og oppsøker gjerne et kulturarrangement ved samme besøk. Derfor er det viktig at disse tilbudene ligger i nærheten av hverandre. Og jo flere som bor i Midtbyen, og jo flere som skal gjøre flere ting samtidig, jo større er motivasjonen for å reise kollektivt eller spasere.

Vi har allerede en rekke flotte kulturinstitusjoner i Midtbyen. Å se hvordan barn og voksne hygger seg på biblioteket er en fryd. Teateret går for tiden for fulle hus, og det har vært en skikkelig suksess-åpning for siste hovedutstilling i Kunstmuseet. På kinoene er det også et yrende liv. Folk vil ha kultur i Midtbyen.

LES OGSÅ: - Her skal vi lage kulturtorg

Nå diskuteres også om Kunstindustrimuseet og Kunstmuseet skal få nye lokaler. Det kan være en god idé, som også må realiseres i sentrum .

Da går det rett vei!

Terje Roll Danielsen Foto: Håvard Jensen