Så var vi altså ikke kommet lenger. Kapital har kåret Norges mektigste kvinner. På bladets arrangement fikk kvinnene utdelt hver sin pose med rynkekrem, interiørmagasin og hold-in-strømpebukse.

– Vi kom for å få anerkjennelse sa Unge Høyres Sandra Bruflot, men dro hjem med fordommer i en goodiebag.

Det var ingenting jeg ønsket meg mer som barn enn en Barbie-dukke. Men mamma var en kvinne av 70-tallet, abonnerte på Sirene og mente at Barbie sto for et dårlig kvinnesyn. Så istedenfor Barbie ble det høytlesning fra sosialrealistiske bøker om skilsmissebarn fra Nord-Sverige og en stor rosa button med påskriften Girlpower.

Søsteren min drømte derimot ikke om Barbie. Hun lekte alltid at hun var gutt, nærmere bestemt Korak – Tarzans sønn – og nektet å gå i noe annet enn snekkerbukser.

Les også: Erna Solberg igjen kåret til Norges mektigste kvinne

Etter hvert fikk jeg til min store glede likevel en Barbie av en tante som for øvrig også var kvinnesakskvinne, og søsteren min ble nesten like jålete som meg.

Selvstendige ble vi begge to. Blant annet fordi vi vokste opp i et hjem hvor likestilling og likeverd var en selvfølge.

Men i en verden hvor unge jenter gjør kosmetiske inngrep for å se ut som min barndoms plastdokke og Norges mektigste kvinner får påskjønnelser i form av rynkekremer og hold-in-strømpebukser, lurer jeg likevel på om samfunnet er kommet så veldig langt.

Les også kommentaren: Machokulturens fall

«Jeg mener ikke å være utakknemlig eller sutrete», skrev Høyres Sandra Bruflot på sin Facebook-side. Og undret seg over at Kapital kalte henne og de andre kvinnene mektige og samtidig sendte dem hjem med goodiebags.

«Men man skulle tro at Norges mektigste kvinner kan kjøpe sin egen strømpebukse og at de selv kan søke opp hvem som er best kledd i finansverden hvis de vil vite det.»

Bruflot foreslo at man kanskje heller kunne ha fått en nødlader til mobilen, ørepropper så man kunne delta på telefonmøter på trikken, et magasin om ledelse eller en bok.

Opptatt av debatt? Les også: Mora er sammen med en mann som er storrøyker. Han røyker inne, uten hensyn til min datter

«Hva med ting som anerkjenner at man faktisk har en fremtredende posisjon, fremfor å bli redusert til strømpebukser og antirynkekrem?»

Sandra og de andre fremtredende kvinnene er dessverre i godt selskap.

Etter Norgesmesterskapet i terrengsykkel nylig, ga arrangøren de kvinnelige utøverne smykker, mens mennene fikk sykkeldeler. Noen av kvinnene leverte tilbake gaven i protest.

I forbindelse med kongeparets 80-årsmarkering i mai i år hadde VG en artikkel om dronning Sonja. Nærmere bestemt om dronningens figur.

Mer debatt: Vi er i gang med årets feriekabal: Fotballskole, bestemor, delt ferie og klump i magen. Det går jo ikke opp

Artikkelen hadde tittelen «En kropp en 40-åring kan misunne», og kunne formidle stylisten Jan Thomas analyser både av dronningens hud og klesstil.

Nå er det ingen tvil om at vår dronning er vakker, stilig og sporty, men det hadde kanskje vært både mer verdig og interessant om VG heller hadde fokusert på hvilken figur dronning Sonja gjør enn på hvilken figur hun har?

Selv har jeg lurt på hvor dronning Sonja henter all energien fra – en hardtarbeidende kvinne på 80. Det er noe å se opp til, det! Det kunne også vært interessant om VG skrev om hvordan dronningen måtte rydde vei for å få sin rettmessige posisjon i en mannsdominert, tradisjonstro kongestab.

Det hører forresten med til historien at dronningen til samme avis i februar i år uttalte at hun kaller seg feminist og at hun er frustrert over oppmerksomheten rundt hva hun har på seg.

«Det har irritert meg. For eksempel når man er ute på et offisielt oppdrag, så hender det at pressen ikke skriver om det som foregår, men bare om det man har på seg. Det er meget skuffende.» Sa dronningen.

Se også denne tv-duellen: Hvor i Trøndelag finner vi det viktigste historiske stedet?

I bokhyllen min har jeg mange bøker. Kunstbøker, krimlitteratur, bøker om ledelse og styrearbeid, diktsamlinger, kokebøker, juridiske lærebøker og bøker om mote og design.

Alt dette er meg.

Og sånn er vi mennesker. Forskjellige og mangfoldige. Akkurat som søsteren min og jeg. Vi vil bli bedømt for det vi gjør og det vi står for som hele mennesker, ikke ut fra vår kromosomsammensetning eller om vi liker Barbie eller Korak.

merethe.ranum@outlook.com

Hør våre kommentatorer og gjest Marvin Wiseth snakke om britisk valg, jordbruksoppgjøret og kulturkrangel

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter