Det er mye du kan ha dårlig samvittighet for. Også i ferien.

Denne sommeren er allerede knallhard: Lederen av den frie verden mener det er ålreit å legge ut en tullevideo av et voldelig angrep på en journalist. Nynazister stjeler flere regnbueflagg fra Oslo S og tenner på dem foran kamera. En kjent professor sender kjipe sexmeldinger til unge kvinner (og debatten rundt dette er en forferdelig hodepine i seg selv). Heldigvis er det snart ferie.

Men så enkelt er det selvsagt ikke. Verden vil fortsatt være verden, også i ferien. For noen dager siden forsøkte jeg å finne restplasser på turer til Syden. Det manglet ikke på tilbud. Hellas ser bra ut! I omtalen av et spartansk hotell på øya Samos kunne jeg lese at «Petros lager gode frappes ved poolen». Og da var jeg nesten solgt. Men ikke helt.

Opptatt av debatt? Les også:  Dessverre, kulturarven er ikke tilgjengelig, den er stengt av hele sommeren

For i et anfall av bekymring over eget velbefinnende, googlet jeg hvilke greske øyer som nå er «rammet» av flyktningkatastrofen (ja, jeg skriver «rammet» i anførselstegn, fordi det er åpenbart hvem som er virkelig er rammet her: Flyktningene).

Hadde jeg googlet dette med en ambisjon om å dra ned for å hjelpe, ville alt vært fint. Men ambisjonen min handlet kun om å forhindre at ferien ble ødelagt: Tanken på å drikke Petros’ iskalde frappe og samtidig bli vitne til en pågående, menneskelig tragedie, gjorde meg fysisk dårlig. Snart kom også erkjennelsen av at jeg gjorde slike googlesøk for å skåne meg selv fra verden i all sin heslige brutalitet. Og det gjorde meg ikke bedre.

Mer debatt: Bobilmafiaen opplever det som status å ligge først i kolonnen

Jeg var imidlertid ikke den første som gjorde slike googlesøk. Forumet hos nettsiden Tripadvisor er full av spørsmål fra turister som lurer på om det er «trygt» å legge ferien til greske øyer som før var kjent for sol og hav, men som nå har synlige innslag av nød. «Er det et flyktningproblem på Paros?», spurte én. Nei, bare på øyene ved Tyrkia, svarte en annen. Men hva med Samos, dit jeg ville bestille tur?

Jo, flyktninger er «ganske vanlig» på Samos. Av og til får vi dem gående forbi døra vår tidlig om morgenen. Når det er sagt, blir de plukket opp av politiet og fraktet til flyktningsenteret før de bli sendt til Athen. Til forskjell fra på andre greske øyer, driver de ikke rundt i gatene og jeg har ikke hørt om noen problemer», svarte en bruker.

Opptatt av debatt? Les også: Vi våknet til øredøvende bråk fra nabotomta og måtte til slutt rømme huset

Det er rart å lese en slik situasjonsbeskrivelse. Den virker fullstendig frakoblet den bekmørke, humanitære tragedien som faktisk utspiller seg: På Samos kan man altså slappe av, selv om det kommer noen flyktninger gående av og til. De er lette å overse og blir tatt hånd om av politiet. Kanskje er det sånn ferien skal være – fullstendig frakoblet?

Les om sommerfolk: Når Kristine møter turister, tar hun dem med til Festningen

Nei, verden vil fortsatt være verden, også i ferien. Foran datamaskinen følte jeg meg ganske snart som et veldig dårlig menneske. For sånn er det: Jeg orker ikke å dra til Samos, i frykt for at det kommer en båt med noen som har det fælt. Jeg vil ha det bra i ferien. Da skal jeg nemlig «lade batteriene» for å gjøre meg selv klar til det behagelige, norske hverdagslivet som venter til høsten.

Og dette er jo et fryktelig paradoks i seg selv, lidelsen i Middelhavet tatt i betraktning. Vel, jeg får gi til noen veldedige organisasjoner, da. Og så stikker jeg en tur på hytta.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter