En ferierende trondheimsordfører har fått en liten bombe i fanget. Rita Otterviks nærmeste medspiller vil ha mer åpenhet i lokalpolitikken.

Varaordfører Hilde Opoku (MDG) og kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) etterlyser mer raushet og medvirkning i trondheimspolitikken. I et utspill i Adresseavisen foreslår de en evaluering av dagens styringsmodell som har vart siden 2011.

Det er egentlig en pent innpakket kritikk av Rita Otterviks lederstil. Men det er også en påpekning av det som måtte komme da Arbeiderpartiet tok ledelsen i en «monsterallianse» av hele sju partier etter kommunevalget i 2015. Kun Høyre og Fremskrittspartiet står utenfor den flerfargede koalisjonen som bare mangler det blå. De viktige politiske debattene i Trondheim foregår i altfor stor grad bak koalisjonens lukkede dører. Der er det én dronning som regjerer. Hun heter Rita Ottervik.

Utspill mot ferierende ordfører

Hilde Opoku slår seg selv på munnen når hun nå vil ha en diskusjon om maktfordelingen i kommunen. Hennes parti er selv en viktig partner i samarbeidet, og hun er den som i alle fall rent formelt sitter nærmest ordføreren. Mange har advart mot en slik utvikling helt siden den store koalisjonen ble en realitet. Det er bare å si velkommen etter når varaordføreren sier dette: «Ved at stadig mer av politikken avgjøres i lukkede rom, blir flere ekskludert, og det er problematisk.»

Opoku og Skjøtskift er med sitt utspill ikke først og fremst ute etter storkoalisjonen, men ordførerens måte å lede på. Tidligere varaordfører Knut Fagerbakke (SV) beskriver i boka «Røde Ritas regime» hvordan han i flere sammenhenger ikke ble informert av ordføreren. Han skriver også at varaordføreren ble politisk nøytralisert. Kanskje har Hilde Opoku tilsvarende opplevelse.Mye tyder på at selv hun, som varaordfører, føler at hun ikke er inne i varmen hos ordføreren.

Rita Ottervik regnes for å være en sta leder som ikke har lett for å høre på andre. Skjøtskift sier at det er utviklet flytende overganger mellom rådmann og ordfører. I boka om «røde Rita» som kom ut i fjor høst, understøttes denne oppfatningen. Fagerbakke skriver eksempelvis at Ottervik en gang egenhendig skrev om rådmannens innstilling i en sak om idrettspolitikken.

Menn i allianse mot kvinnelig ordfører

Tidligere ordfører Marvin Wiseth hevder i samme bok at Ottervik ofte går inn i administrative spørsmål. Hun tar heller ikke noe for å hudflette administrasjonen når hun mener det er nødvendig, også i all offentlighet. Hun har videre en tendens til å skylde på administrasjonen når kommunen blir kritisert for dårlig tjenesteyting.

I den formannskapsmodellen Trondheim styres etter, skal det være et klart skille mellom politikk og administrasjon. Rådmannen utreder og legger frem sine forslag, politikerne tar stilling til dem i avdelingsstyrer, formannskap og bystyre. Dette er idealet. Flere politikere mener at det ikke alltid blir etterlevd av ordføreren. Det hevdes også at grunnen til at Ottervik har samlet så mye makt på sin hånd, er at både en del politikere og byråkrater er redde for å legge seg ut med henne.

I tillegg til det som er hennes egen lederstil, har hun med seg den partiarrogansen Arbeiderpartiet er kjent for å utvise overfor såvel samarbeidspartnere som politiske motstandere. Ap hadde knapt trening i å samarbeide med andre partier da det første rødgrønne samarbeidet ble inngått. Det var i Trondheim i 2003, og det som skjedde her, ble modell for det rødgrønne regjeringssamarbeidet fra 2005.

Det var, eller er, aldri noen tvil om hvem som er storebror i samarbeidet. Lojaliteten til småbrødrene er ikke alltid stor. De har måttet tåle å bli regelrett overkjørt i viktige fanesaker av et Ap som ikke har problemer med å hente støtte hos opposisjonen, om det trengs.

Opoku og Skjøtskift tar opp en svært uheldig utvikling i trondheimspolitikken. En ting er at nesten alle partier er samlet på et lukket rom der de reelle diskusjonene foregår. Det er uheldig for demokratiet. Hvis kommunen også har en toppleder som er i ferd med å politisere administrasjonen, er det all grunn til å undersøke nærmere om styringsmodellen fungerer etter intensjonen.

Hvis Rita vil.

Snøhvit og de seks dvergene