Guidet tur i et hav av menn

Du vet det er havbruksmesse i byen når du ser stimen av menn på vei til Nidarø og Trondheim Spektrum.
Salmar-sjefen Trond Williksen (med hvit skjorte midt i bildet) på vei inn til Aqua Nor 2017. (Foto: Christine Schefte, Adresseavisen)

Salmar-sjefen Trond Williksen (med hvit skjorte midt i bildet) på vei inn til Aqua Nor 2017.Foto: Christine Schefte, Adresseavisen

Her måles innholdet av fett og pigment i de eneste, ekte laksene vi så på messa. Fra venstre: Eirik Hansen, EWOS Cargill, Trond Williksen og Olav-Andreas Ervik. (Foto: Christine Schefte, Adresseavisen)

Her måles innholdet av fett og pigment i de eneste, ekte laksene vi så på messa. Fra venstre: Eirik Hansen, EWOS Cargill, Trond Williksen og Olav-Andreas Ervik.Foto: Christine Schefte, Adresseavisen

Kvinne i rødt: Salmar-sjefen Trond Williksen (t.h) i samtale med Frøya-ordfører Berit Flåmo og Olav-Andreas Ervik i Salmar. (Foto: Christine Schefte, Adresseavisen)

Kvinne i rødt: Salmar-sjefen Trond Williksen (t.h) i samtale med Frøya-ordfører Berit Flåmo og Olav-Andreas Ervik i Salmar.Foto: Christine Schefte, Adresseavisen

Den optimale løsningen: Luseskjørt sammen med leppefisk. Jan Børge Marsvik fra Sale & Marketing Botngaard viser en prøve av skjørtet til Trond Williksen og Olav-Andreas Ervik. (Foto: Christine Schefte, Adresseavisen)

Den optimale løsningen: Luseskjørt sammen med leppefisk. Jan Børge Marsvik fra Sale & Marketing Botngaard viser en prøve av skjørtet til Trond Williksen og Olav-Andreas Ervik.Foto: Christine Schefte, Adresseavisen

"Mr. Not himself" og den blå åkeren: Hans Kristian Mong fra Egersund group, til venstre for modell av en laksenot. (Foto: Christine Schefte, Adresseavisen)

"Mr. Not himself" og den blå åkeren: Hans Kristian Mong fra Egersund group, til venstre for modell av en laksenot.Foto: Christine Schefte, Adresseavisen

Saken oppdateres.

Jeg har en avtale med to av dem. Trond Williksen og Hans-Andreas Ervik er henholdsvis konsernsjef og oppdrettssjef i Salmar. De har hatt en travel formiddag andre steder i byen og var så lite strategisk at de tok taxi til Nidarø.

Litt venting i menneskemylderet gjør ingenting, hadde det ikke vært for den stinne lufta. Ingen tvil om at Trondheim Spektrum trenger fornyelse, selv om det kunne vært et annet sted enn på Nidarø. Her er det mye å se på. Folk i alle aldere og størrelser, det summer i alle kystens dialekter og flere utenlandske tungemål. Ikke en gang på tilstelninger i Forsvaret har jeg sett en så homogen masse menn, stort sett kledd i dress. Men der har Williksen og Ervik nådd frem til billettluka. De skal vise oss rundt blant de 600 utstillerne og fortelle om produkter og tjenester som er viktige for Salmar.

– Hvor er kvinnene i denne bransjen? buser jeg ut til Williksen nesten før vi har fått hilst. De passer vel kontorene og samlebåndene, mens mennene koser seg på messa!

Han er enig i at det er svært få damer på messa. men de finnes i næringen, også som toppsjefer, eiere og styremedlemmer, selv om de er få. Ervik skyter inn at stadig flere lærlinger er jenter. Næringen er ung og gründerne kom fra fiskeriene. Havbruk er i stor utvikling og det er økende behov for fagfolk av begge kjønn. I dag bør byens ungdom ta seg en tur på messas studentprogram med speeddating med mulige arbeidsgivere.

Vi begynner med det grunnleggende: Fôret. Det må være næringsrikt, bærekraftig og snilt mot fiskehelsa og miljøet. Det utgjør 60 prosent av Salmars utgifter. Vi leter oss frem til EWOS' stand. Her er Salmars hovedpartner i mat til laksen. Kontrakten med EWOS er i år på 1,1 milliarder kroner. Jeg har hørt at det er så mye vegetabilske stoffer at Omega3 snart er borte i laksen.

– Vi bruker fiskemel og -olje, biprodukter av korn og tilsetter alger for å heve nivået av Omega3. Det er fortsatt så mye av det at to laksemåltid i uka fyller behovet for stoffet, sier Synne Andersen.

Neste stopp er standen til Frøy Aqua Service, et firma eid og basert på Frøya. De leverer brønnbåter og servicebåter til næringen, og er største aktør på sitt område her til lands. Salmar har flere båter fra Frøy - prisen er rundt 30 millioner per stykk.

Trond Williksen kommer inn på sitt favorittema: At oppdrett ikke bare er fisken i merden, men alle de andre næringene som er vokst frem som ringvirkninger av oppdrettsvirksomheten. Han tror ikke folk flest er klar over hvor viktige disse næringene er for landet vårt. Mer enn 21000 arbeidsplasser er skapt i kjølvannet av oppdrettsbransjen.

Så ser vi en rødkledd kvinne i det grå og mørkeblå. Det er Berit Flåmo, ordfører på Frøya og en politiker med hjerte for havbruk. Hun ivrer for at vi ikke bare må kalle Trondheimn teknologihovedstaden, men at vi også må promotere Trøndelag som Havbruksregionen med stor H. –Det bør Adressa også skjønne, legger hun engasjert til. Vi tar den.

– Prevensjon er best, sier Trond Williksen. Det handler selvfølgelig om lusa, den alle snakker om. Tidlig på morgen har han vært i møte med fiskeriminister Per Sandberg. Ingen vekst uten at lusa er så godt som knekt, er hans budskap. Vi er ikke der ennå. Williksen aksepterer at bransjen ilegges strenge restriksjoner. Lusa er fortsatt bransjens største utfordring. I Trøndelag får det kun være 0,2 hunnlus pr. laks, forteller Ervik. Det er lite, i et hav der lusa hører naturlig til. Vi styrer inn på standen til Botngaard AS fra Bjugn. Bedriften produserer luseskjørt. De er 5-10 meter høye, henges på merdkanten og hindrer at lusa kommer inn i anlegget. Sammen med leppefisk som spiser lusa av laksen, er dette den ultimate løsningen, sier Ervik.

Åkerblå er en annen bedrift med hovedbase på Frøya. Og her møter vi sannelig en kvinne - Line Catrin Ervik, fiskehelsebiolog. Bedriften med det vakre navnet leverer ulike helse- og veterinærtjenester til bransjen. Sammen med offentlige myndigheter og oppdretterne selv, driver de tilsyn og kontroll med at fisken i merden har det bra. .

Vi ender opp hos Kongsberg Maritime. De presenterer stolt den store havmerden som Salmar til høsten skal plassere i Frohavet, Ocean Farm. Det er et anlegg som bringer næringen inn i en ny, digitalisert fase. Merden er bygget i Kina og har snart rundet Kapp det gode håp på sin vei til Frøya. Men det er en annen historie.

Det er vanskelig å ikke bli imponert av det næringen selv og de mange tilbyderne av utstyr og tjenester har utviklet gjennom noen få tiår. Det er produktene fra den blå åkeren som fortsatt skal bidra til vår velstand, også etter oljen. Det er avgjørende at produksjonen skjer på en bærekraftig måte, i alle ledd.

– Det foregår en månelanding i bransjen hver dag, sier Olav-Andreas Ervik. La oss håpe at dette blir vellykkede månelandinger.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå