Selvsagt blir Ola Lund Renolen (MDG) varaordfører mens Hilde Opoku har permisjon. Tre uker foran stortingsvalget ville det vært skummelt for Ap å ta KrF eller Venstre helt inn i varmen.

Hilde Opoku har søkt permisjon fra sitt verv som varaordfører i ett år for å jobbe som spesialrådgiver for FNs bærekraftsmål i Ghana. Dermed må bystyret 31. august velge en vikar som skal fylle hennes plass i ett år. Da nyheten om Opokus permisjon ble kjent, lå det slett ikke an til at hennes vikar i formannskapet, Ola Lund Renolen, skulle rykke inn som varaordfører. MDG var villig til å la et annet parti tre inn som varaordførervikar, men slik gikk det ikke.

Like etter at det ble kjent at Opoku søker permisjon, sa Ola Lund Renolen til Adresseavisen at han ville være mer komfortabel som vanlig medlem av formannskapet. Etter flere møter med ordfører Rita Ottervik og eget parti, har synet på vikarrollen endret seg. Fra å signalisere tydelig at han ikke følte seg komfortabel med å bli varaordfører for ett år, har nå pipen fått en annen lyd.

Det storpolitiske spillet i de siste ukene av valgkamp og regjeringsspekulasjoner ville gjort det vanskelig for Arbeiderpartiet i Trondheim å åpne for et enda tettere samarbeid med KrF eller Venstre. KrFs Geirmund Lykke og Venstres Jon Gunnes har begge holdt døra på gløtt for å låne ordførerkjedet ved enkelte anledninger, men for venstresiden i Ap og samarbeidspartner LO, ville en varaordfører fra regjeringens støttepartier ha skapt for store ringer i vannet like før stortingsvalget.

Selvsagt er det naturlig at en politiker fra samme parti som Hilde Opoku fyller plassen hennes i permisjonstiden. Men det var åpenbart for de fleste at dette ikke var like selvsagt da prosessen med å finne vikaren for varaordføreren tok til. Ola Lund Renolen er en trivelig og dyktig politiker, men han har ikke veldig bred erfaring som folkevalgt. Han ble innvalgt i bystyret ved siste valg, har vært vara til formannskapet og er medlem av byutviklingskomiteen. Etter mandagens gruppemøte i storkoalisjonen, sier Renolen at han opprinnelige hadde tenkt seg å tre inn som kommunalråd, men han har tenkt seg frem til et ja, og at han føler seg kompetent til varaordførerjobben. Å være varaordfører under en såpass sterk og markant ordfører som Rita Ottervik, er ingen enkel oppgave. Det har forgjengerne Knut Fagerbakke (SV) og Hilde Opoku (MDG) gjort tydelig ved en rekke anledninger.

Det vil neppe overraske dersom sentrale politikere i Ap har gitt sine klare råd i denne prosessen. Da det rødgrønne samarbeidet i Trondheim ble etablert foran valget i 2003, representerte det en ny linje for Arbeiderpartiet. Mange har pekt på at det var alliansen mellom Ap, SV, Sp og MDG i Trondheim som var med på å legge grunnlaget for den rødgrønne regjeringen som vant valget i 2005. Dersom det hadde kommet signaler fra Trondheim om at Ap nå åpnet for å trekke KrF eller Venstre tettere til Ap-makta i rådhuset, ville det tatt seg dårlig ut i det nasjonale bildet. Det ville skapt uro inn i årets valgkamp dersom Ap i Trondheim lot KrF eller Venstre få vervet som varaordfører, samtidig som den nasjonale valgkampen handler om å skape avstand til partiene som vil sørge for at Erna Solberg fortsetter som statsminister.

En slik allianse ville gjort det vanskeligere for velgerne å forstå hvorfor Ap og Venstre eller KrF kan samarbeide tett i Trondheim, men slåss som hund og katt i den nasjonale valgkampen. Selv om Ap har samarbeid med KrF og Venstre i trondheimspolitikken i dag, ville det være ekstra forvirrende så tett på stortingsvalget dersom KrF eller Venstre nå skulle fått varaordføreren i landets tredje største by.

Sett i lys av utfordringene til den brede koalisjonen av partier som samarbeider i Trondheim, er det en betydelig oppgave han nå tar på seg. I sommer kritiserte Hilde Opoku og Høyres Ingrid Skjøtskift ordførerens rolle og måten Arbeiderpartiet bruker sin makt på. Det skapte bråk og oppvaskmøter. Samarbeidet mellom de sju partiene Ap, MDG, SV, Sp, Venstre, KrF og Pensjonistpartiet har i de siste årene også vært preget av uenigheter rundt saker om byutvikling, jordvern, Gråkallen vinterpark og byggingen av Trondheim Spektrum på Øya. Som varaordfører må Lund Renolen stå midt i et samarbeid som er preget av dyp splittelse i viktige saker og følge opp MDGs arbeid for mer åpenhet og engasjement rundt de politiske prosessene i Trondheim.

LES KOMMENTAREN: Ap kan ikke spinne seg bort fra åpenhet

FØLG VÅR FACEBOOK-GRUPPE - ADRESSEAVISEN MENINGER - VED Å KLIKKE HER

Hør Adresseavisens podkast «OmAdressert» med forfatter Anne B. Ragde som gjest i vår siste episode