SV og Høyre har gjennomført de beste valgkampene, mener politisk redaktør i Adresseavisen, Tone Sofie Aglen.

Søndag kårer fagbladet Kampanje vinneren av årets valgkamp. Tone Sofie Aglen sitter i juryen til fagbladet, og dette er hennes egen vurdering. Kampanje er et fagblad for folk som jobber med medier og kommunikasjon.

Vinnerne:

SV: SV er valgkampens store overraskelse. De krøp fram fra skyggen etter sommeren og satte tidvis storebror Ap i skyggen. De har vært tydelig og troverdig i sin kamp mot forskjeller, og har snakket om egen politikk uten å bruke mye krefter på regjeringsdiskusjoner eller Frp. Audun Lysbakken har vært offensiv og slagferdig i debattene.

Høyre: Partiet har hatt en defensiv valgkamp uten særlig mye spenst og ny politikk, men trygt, solid og helt uten tabber. Det er målet for det statsbærende partiet. Erna Solberg er fortsatt stjerna og Høyres aller beste kort. Har god grunn til å være fornøyd.

ADRESSEAVISEN MENER: Politikerne svikter lokalt kulturliv

Godkjent pluss:

Senterpartiet: Partiet er den suverene vinneren av den lange valgkampen. Mye har i år handlet om Sps store vinnersak: distriktspolitikk. Vedums retorikk er enkel og effektiv, han er blid og frekk og på grensa til monoman og enfoldig i sin hyllest til det fantastiske landet vårt. Sp faller litt gjennom mot slutten av valgkampen og i de store debattene, men uten at det ødelegger særlig for partiet. Grunnlaget er lagt for lengst, og Sps troverdighet er skyhøy for dem som mener distriktspolitikk er viktigst.

Venstre: De gikk inn i valgkampen med et katastrofalt dårlig utgangspunkt, men har kommet overraskende godt ut av det. Venstre har bredt seg ut med fokus på gründer- og næringslivspolitikk og skole, i tillegg til klima. I motsetning til KrF har de viklet seg ut av regjeringssurret, og framstår som garantisten for Erna Solberg som statsminister. Venstre over sperregrensa kan friste til taktisk stemmegivning, men de sliter samtidig tungt med nissen på lasset, Sylvi Listhaug. Hun kan skremme en del venstrevelgere.

OmAdressert: - Høyres valgkamp har bare handlet om Erna Solberg

Frp: Paritet har på mirakuløst vis fått innvandring på dagsorden hver eneste uke i en valgkamp hvor det strengt tatt ikke er et tema. Svært mye har handlet om noe Sylvi Listhaug har sagt eller gjort. Dette mobiliserer Frps kjernevelgere, men framstår unødig polariserende for et regjeringsparti. Valgkampen skjemmes litt av uheldig 22. juli-utsagn fra Amundsen og en tidvis skamløs Listhaug. Siv Jensen har vært trygg og overbevisende i debattene. Vi skulle med fordel sett mer til Jensen og mindre til Listhaug.

KOMMENTAR: Disse 26 er det trøndervalget handler om

Taperne:

Arbeiderpartiet: De mislykkes totalt i å tegne bilde av et Norge i krise. De har ikke konjunkturene med seg heller, og det blir tungt. Etter kollapsen på målingene i august har mye handlet om å forsvare dårlige målinger. Det kler Ap dårlig å skremme velgerne vekk fra de borgerlige ved å klistre Listhaug til Erna Solberg og Venstre. Det virker også desperat å snu i viktige saker og gi store løfter på slutten. Jeg er likevel imponert over Jonas Gahr Støre. Han har gjort en solid figur i alle debatter og lar seg ikke knekke. Det er uforståelig at Ap ikke har ordnet opp i uklarheter rundt privatøkonomien hans for lenge siden.

Gjestekommentar: Hvilket parti er egentlig mest spiselig?

KrF: De har gjort det fryktelig vanskelig for seg selv. De er så utydelig på hva de vil og hvem de er, at ingen skjønner noe som helst. Hver gang han prøver å rydde opp, blir det bare verre. Politikken har kommet fullstendig i skyggen. Etterlyst: Hvor ble det av den offensive og morsomme Hareide?

NB:

Det er vanskelig å vurdere MDG og Rødt:

De gjør åpenbart mye riktig og er kometer i valgkampen. Jeg tror imidlertid at mye av deres mobilisering foregår på gata, i sosiale medier og mer aktivistisk enn i de tradisjonelle mediene.