Blå glede og rød fortvilelse. Gul og grønn neglebiting. Stemningen under valgvakene i Trondheim sprikte i flere retninger.

Mens stemmene ble telt opp mandag kveld, gikk jeg fra valgvake til valgvake og så hvordan stemningen svingte fra minutt til minutt. Hos Arbeiderpartiet sank temperaturen jevnt og trutt gjennom hele kvelden, bare avbrutt av kortvarige glimt av håp. Hos regjeringspartiene og deres støttespillere steg stemningen tilsvarende, særlig da det ble klart at både Kristelig Folkeparti og Venstre lå an til å komme seg over sperregrensen.

LES OGSÅ: Høyre har fått støtte til fire nye år

Da kvelden nærmet seg slutten og Erna Solberg gjorde seg klar for fire nye år som statsminister, var det mye som tydet på at de neste dagene blir vanskelige i flere partier. Særlig gjelder det Arbeiderpartiet, som må analysere årsakene til et katastrofalt dårlig valg og vurdere om det er på tide å justere kursen.

Stemningen var på nullpunktet i kongressalen på Royal Garden hotell, og salen begynte å tømmes da prognosene før midnatt fortalte at de lå an til et resultat på 27,5 prosent. Det var omtrent det samme tallet partiets folk fikk i fleisen tre timer tidligere, da NRK presenterte den først prognosen.

LES OGSÅ: Slik stemte din kommune

Utover kvelden fikk Ap enkelte glimt av håp da både Kristelig Folkeparti og Venstre vippet under sperregrensen, men da Siv Jensen holdt seierstale i Oslo litt før klokken 23, virket det som om de hadde gitt opp håpet.

Mens det ble en sammenhengende, dyster kveld hos Ap, gikk stemningen voldsomt opp og ned hos Venstre, som satt i et overfylt, lite lokale på Antikvariatet på Bakklandet. Den første timen etter at valglokalene stengte, vippet de hele tiden rundt fire prosent. 3,9, 4,0, 4,1. Jon Gunnes bet negler og viste ikke helt hva han skulle mene.

LES OGSÅ: Støre erkjente nederlaget

Det gjorde heller ikke Kristelig Folkepartis Geirmund Lykke. De to kjempet om det samme utjevningsmandatet, vel og merke hvis de kom over sperregrensen.

Kristelig Folkeparti hadde kveldens mest dempede valgvake, i fjerde etasje i et bortgjemt lokale i Sommerveita. De hadde heller ingen grunn til å slå på stortromma i et valg der de på forhånd forsto at de ikke ville gjøre suksess.

I likhet med Ap, får både Venstre og KrF en del å tenke på de neste dagene. Det gjør kanskje også Høyre, når samarbeidspartiene er svekket. Muligens var det derfor jubelen ikke var så høylytt som ventet på valgvaka på Thon Hotel Prinsen.

Da Linda Hofstad Helleland avsluttet en tale til sine egne der hun fortalte at partiet ville gjøre sitt nest beste valg i Sør-Trøndelag på 25 år, kikket hun på NRK-sendingen på storskjerm på veggen. Akkurat da var mandatfordelingen 84-85, og det glapp ut av henne: Det er jevnt, ja.

Da nærmet klokka seg 22.30. En drøy time senere kunne kulturministeren juble, men uten å kaste ale hemninger. Kanskje hun tenkte på månedene som kommer og to støttepartier som må gjøre alt de kan for å markere sine egne standpunkter.