Kvel klisjeene

Åhh, så godt valgkampen er over! Ikke bare for å slippe den evinnelige kjeklingen, men også for å slippe å høre politikernes nye moteord.

Kommentator Kjetil Kroksæter er glad valgkampen er over og at han slipper å høre politikernes nye moteord. 

Saken oppdateres.

Jeg vet ikke hvem som var først ute med uttrykket «på din vakt» eller «min vakt», men jeg antar det var en fra Ap med anklagende pekefinger til statsminister Erna Solberg.

Egentlig var det et forfriskende uttrykk, men da den ene etter den andre tok det i bruk gikk det fort fra å være nyskapende til oppbrukt. Som med alle misbrukte moteord tippet det over til å bli en floskel.

Et annet moteuttrykk fra politikken som vi snart har fått nok av: «Vi skal eie denne saken». Og hva med «adressere en problemstilling» og «viktigheten av».

Noe lignende opplevde vi i Rosenborg, der Kåre Ingebrigtsen fant på å kalle en av sine spillere «en viktig herremann for oss». Han var tydeligvis så godt fornøyd med sitt fantasifulle uttrykk at han fortsatte å snakke om sine «herremenn» etter nesten alle kampene. Bruken smittet over på andre og uttrykket beveget seg faretruende fort i retning en floskel.

Herremann betyr for øvrig stormann eller adelsmann og er et lite treffende uttrykk på fotballspillere, kanskje med unntak av Lord Bendtner.

Idretten er versting, og aller verst er bruken av sinnssyk. «Sinnssykt god», «sinnssyk opplevelse», «det var helt sinnssykt». Jeg grøss hver gang jeg hører misbruken av dette uttrykket, også fordi det er fornærmende mot dem som har diagnosen.

Vi i media er flittige formidlere av klisjeer, og har mer enn nok med å holde vår egen sti ren. Der kom den.

Mottoet må være: Si det som det er. Kvel klisjeene!

På forsiden nå