Barselomsorgen i Norge har gått gjennom en utvikling de siste årene som er til å gråte av.

Stortingsvalget er heldigvis over. Jeg regner med det ikke var bare meg som ble overmett på både valgflesk, vafler og varme hveteboller, som ble servert av partipolitiske utbydere de siste ukene før valget.

LES OGSÅ: Hvorfor mener noen av vi må kureres, ekskluderes, aborteres og diskrimineres

Jeg fikk også min porsjon av bilder med blide politikere som gir en god klem til gamlemor på sykehjemmet, eller småprater med småbarna i barnehagen. Det er vel og bra at våre folkevalgte, og de som ønsker å bli det, drar på besøk i barnehager og på gamlehjem. La oss håpe de gjør det også når blitslampene er slukket, og hverdagen er tilbake. Det er da det virkelige livet leves både for gammel og ung, også her på Oljeberget.

Les også: Jeg er lykkelig og ville ikke vært livet jeg har levd med diagnosen foruten

Men jeg skulle ønske at politikerne også tok seg en tur på barselbesøk hos en nybakt mor og hennes nyfødte barn. For er det noe man virkelig bør satse på, så er det det ekte gullet i samfunnet vårt; barna våre! Glem både olje, fisk og teknologi; skaper vi ikke et godt samfunn for de minste, helt fra starten, så har vi misforstått.

Men skulle politikerne bestemme seg for å dra på barselbesøk, så er det ikke vits i å oppsøke barselavdelingen, for der er ikke mor og barn lenge. I dag blir nemlig de fødende sendt hjem nesten før de er ferdige med fødselen.

Én ting jeg virkelig brenner for, og som også bekymrer meg, er hvordan samfunnet vårt behandler barselkvinner og deres nyfødte barn. Barselomsorgen i Norge har gått gjennom en utvikling de siste årene som er til å gråte av. I kampen for å redusere sykehussenger og å effektivisere driften, blir mor og barn sendt ut fra barselavdelingen nesten før ungen har tørket. Fra å ligge på barsel i noen dager, og ha mulighet til komme seg litt til hektene etter fødsel, er tankegangen nå at de skal hjem etter et døgn eller maks to.

Les også: Gravide rusmisbrukere har vært uten jordmor. - Uforsvarlig, mener fylkeslegen

Og enda verre skal det visst bli; ved Haukeland er den nye fødeavdelingen som står ferdig i 2023 innrettet slik at 40 prosent av kvinnene skal sendes hjem 6-8 timer etter fødsel! Til tross for angivelig økende fødetall, skjæres antall senger ned. Haukeland er ikke i særstilling; det tenkes slike tanker ved flere av landets fødeavdelinger. Jeg syns det er veldig bekymringsverdig, og også et trist og tankevekkende signal om hvor lite status en nybakt mor og hennes barn har i vårt moderne samfunn.

Det er jammen ikke bare tynne og smekre bloggere som gir en barselmamma hint om at hun må komme seg opp og ut av ammetåka og inn i arbeidsbuksene fortest mulig; til og med myndighetene er med på å pushe en veldig hektisk start på livet som nybakt mor. Det er ikke rart at ammeforekomsten går ned og opplevelsen av manglende mestring for mange går opp.

Det argumenteres med at fødsel er helt normalt, og at de fleste fødende kvinner er friske, og at de derfor ikke skal ta opp senger som «pasienter». Men hør nå her; selv om man ikke er pasient i ordets rette forstand, så er mange dødsslitne etter timer og døgn i fødsel. Kanskje har de hatt tunge måneder som gravid. Man er også i en sårbar situasjon som nybakt mor, og de fleste trenger en form for ekstra omsorg, oppfølging og hjelp i den aller første fasen etter fødsel. Jeg kan heller ikke forstå hvordan de ansatte bare etter noen timer ved barsel kan få til å vurdere helsetilstanden godt nok hos mor og barn, til å si hvem som bør være der et par døgn til.

LES OGSÅ: Evig ung og pen

Joda, kommunen skal bygge opp et tilbud der jordmødre og helsesøstre kommer hjem til den nybakte familien både titt og ofte etter fødselen. Men etter min mening vil dette ikke kunne erstatte de viktige timene og dagene på barsel, der de kan starte livet sammen i trygge rammer. Det er litt av et ansvar å legge på hele den vesle nybakte familien, inkludert far, å ta hoveddelen av den aller første barseltiden hjemme i stedet for på barsel.

For noen år siden var Norge stolte av både å ha mor/barn-vennlige sykehus og å toppe ammestatistikkene internasjonalt. Dette har visst godt av moten, både blant politikere og sykehusutbyggere. Blir vi så «fattige» at vi kaster gullungene våre ut med badevannet, kan det bli kostbart, også i rike og et stadig kaldere Norge. Og hvilket kvinnesyn viser det egentlig?

Hør våre kommentatorer og gjest Yngve Brox oppsummere årets valgkamp i podkasten OmAdressert

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter