Høyre og Frp i Trondheim vil støtte et lovforslag om å forby ansiktsdekkende plagg på utdanningsinstitusjonene. Med loven i hånd vil de løse et problem som nesten ikke finnes.

Regjeringen har sendt et lovforslag om å innføre forbud mot heldekkende ansiktsplagg ut på høring. I formannskapet tirsdag skulle politikerne stemme over hvordan Trondheim kommune skal svare i denne høringen. Tidligere har blant annet NTNU, Studenttinget ved NTNU, Universitets- og høgskolerådet og Norsk studentorganisasjon sagt nei til et slikt forbud.

Adresseavisen mener: Bør vise ansikt i undervisningen

Tirsdag ble det klart at også Trondheim kommune gjør det samme, men de tre representantene for Høyre og Frp i formannskapet gikk inn for å støtte regjeringens forslag. Høyre og Frp i Trondheim står dermed lojalt bak regjeringens ønske om å endre en rekke lover for å kunne nekte ansatte, elever og studenter på våre utdanningsinstitusjoner å dekke til ansiktet sitt.

Det er svært få av oss som setter pris på religiøse hodeplagg som gjør at kvinner dekker til ansiktet sitt i det offentlige rom. Den norske åpenhetskulturen kan ikke akseptere at en barnehageansatt, en lærer eller en student møter opp på jobb med ansiktet tildekket. Et synlig ansikt er avgjørende for enhver form for kommunikasjon og sosial deltakelse. Likevel vil et forbud mot slike plagg være feil medisin.

Ifølge Kunnskapsdepartementets eget høringsnotat var det i 2014 under 100 kvinner i Norge som brukte ansiktsdekkende hodeplagg. Det er med andre ord grunn til å slå fast at problemet med kvinner som skjuler ansiktet sitt i offentlige rom, er helt marginalt. På norske skoler og universitet preges ikke hverdagen av unge innvandrerkvinner med nikab og burka. Hverdagsproblemene her er heller unge gutter i hettegenser, caps og solbriller som delvis skjuler ansiktet sitt.

I slike tilfeller er det ikke nødvendig med lovendringer, men reglement på skolene og en myndig lærer som sørger for at hetta og lua skal av før du stormer inn i stua. Samme metode må anvendes for det fåtall kvinner som ønsker å sitte i forelesningssalen med burkaen på. Også arbeidsgivere har i dag allerede mulighet til å lage regelverk som sørger for at ansatte ikke kan møte på jobb i heldekkende ansiktsplagg. Regjeringens forslag om lovforbud, slik Høyre og Frp i Trondheim nå støtter, er som å skyte en liten spurv med en diger kanon. I tillegg til at problemet er svært lite, vet vi at et forbud kan virke radikaliserende og heller føre til at flere ifører seg nikab og burka for å markere en motstand.

Lovforslaget fra regjeringen bør legges i en skuff når høringsrunden er unnagjort. Det finnes allerede gode virkemidler til å jobbe mot tildekking. Sylvi Listhaug og Frp har sanket stemmer på denne saken i valgkampen, I virkeligheten er dette å skape problemer som ikke finnes, kanskje bortsett fra ett og annet tilfelle i enkelte bydeler i Oslo. Små problem kan løses med små virkemidler, ikke massive endringer i lovverket. Det er lett å få et inntrykk av at forslaget er ment å bygge opp under folks redsel for islam, men norske skoler og universitet flommer på ingen måte over at muslimske kvinner i nikab og burka,

Dersom Høyre og Frp i Trondheim frykter en nikab-bølge i barnehagene, skolene og på NTNU, bør de kanskje orientere seg litt mer i den virkelige verden.