Innvandringen til Norge de siste tiårene fører med seg nye problemer og utfordringer. Mange skal finne en plass i det norske fellesskapet, et fellesskap som på sin side opplever å måtte ta nye hensyn.

De fleste av oss har måttet prøve seg fram. Og vi har alle gjort feil underveis. Ikke turt å heve stemmen nok i møte med æreskultur og tvang, eller sett brydd vekk fra flyktningene på mottaket i nabolaget, eller sett den andre veien i møte med rasisme og diskriminering.

LES OGSÅ: Bør vise ansikt i undervisningen

Disse feilene gjør vondt, og så prøver vi igjen, og så får vi det til, litt bedre. Tøffere i møte med gammeldagse og undertrykkende holdninger. Vennligere stemt ovenfor dem som har flyktet til Norge. Mer bestemt på å innkalle den kvalifiserte søkeren til jobbintervju uansett navn. Problemer oppstår, og så prøver vi å løse dem. Innvandringen til Norge de siste tiårene fører med seg nye problemer og utfordringer. Så klart den gjør det! Jeg tror ikke jeg kjenner noen som mener noe annet.

LES OGSÅ: Trist sending fra sutrerådet

Men ut ifra tonen fra selverklærte «innvandringskritikere» i den offentlige debatten, skulle en tro at flertallet i Norge besto av en «politisk korrekt elite» av mennesker som elsker islam mer enn barnetroen, synes kvinneundertrykking er greit om det bare en innvandrere som står for den, og aktivt ønsker å endre det norske samfunnet til det ugjenkjennelige. Ifølge Hege Storhaug og Human Rights Service (HRS) får de hjelp av selveste statskanalen: «NRK vil islamisere oss» kunne hun melde 17. august i år.

Et av de største hindrene for et sterkere norsk fellesskap og en bedre integreringspolitikk denne ideen om at alle som har kommet til Norge fra muslimske land har en felles, ondsinnet hensikt om å forandre Norge innenfra. Denne tankegangen fratar tusenvis av mennesker en fri vilje og evnen til å tenke selv, de reduseres til å være agenter for en religion. Og hvorfor skulle NRK stå i ledetog med slike planer? Forstår Storhaug selv hvor absurd påstanden er?

Lite tyder på det, for det siste sprellet fra HRS er å oppfordre alle lesere av bloggen sin til å ta bilder av muslimer og sende inn, for å dokumentere «den kulturelle revolusjonen» og «vise våre lesere hva som skjer med vårt kjære Norge». Assosiasjonene en kan få av et slikt påfunn taler liksom for seg selv, det trenger ingen utdypning. Men hva skal egentlig et slikt «prosjekt» vise oss, annet enn en guffen, stalker-aktig vilje til å peke ut innvandrere på gata og ta bilde av dem? At det finnes muslimer i Norge? At noen av dem går i klær som skiller seg fra flertallet i Norge? Eller at huden til noen av dem har en annen tone enn min?

LES OGSÅ: Husk å #sjekkdeg

Tre jenter som nå risikerer å tas bilde av på gata av overivrige «innvandringskritikere» og brukes som bevis for at «islams fremvekst går raskt» er Nancy Herz, Sofia Srour og Amina Bile. De kalles ofte de skamløse jentene, for sitt knallharde oppgjør med æreskultur og kvinneundertrykking i muslimske miljøer, med ekstreme og reaksjonære religiøse ledere – men også med dem som dårlig tilslørt mener at Herz, Srour og Bile, i kraft av å ha muslimsk bakgrunn, er et problem for «vårt kjære Norge».

Neste uke gir de tre ut boka «Skamløs». Den gleder jeg meg stort til. De tre – og mange flere med dem – gjør et voldsomt viktig arbeid for likestillingen og integreringen i Norge. Hardtslående, ærlig, og med et oppriktig ønske om å løse ekte problemer. Jeg kan høre det allerede: «Men, det er jo ikke de som er problemet» hører jeg noen innvende. «Det er ikke disse jentene Storhaug og HRS er bekymret for».

Og det er jo hele poenget. For hvordan skal Storhaugs ivrige fotografer kunne vite forskjell? Er Storhaug egentlig interessert i å se forskjell på individene hun skal «dokumentere»? Sånn ut over å bruke dem som rekvisitter over trusselen mot «vårt kjære Norge»?

Takke meg til de som gjør et ordentlig arbeid, tar seg tid til å pirke i det ubehagelige, og samtidig tvinger fram løsninger. Slik Herz, Srour og Bile gjør. De skamløse jentene står for en liten kulturell revolusjon. Sånn sett har Storhaug rett. Men ikke slik hun så for seg. For det eneste skamløse ved Storhaug er at hun er skamløst unyansert.