Fripenn

Hodetelefonen er det nye kontoret

Statsbygg er så døve for gode råd at en skulle tro de satt med hodetelefoner inne – slik stadig flere gjør i kontorene de bygger.

Öppna landskap: Økt adrenalinnivå i de ansattes urin er sjelden noe godt tegn for ledelsen. Derfor mener Omdal at NTNU-ledelsen må lære av svenskene og droppe åpent landskap når nye campus skal bygges.  Foto: Therese Alice Sanne

Du trenger ikke dra til Rinkeby for å lære av svenskene. Vi hadde en GPS i bilen som snakket svensk. Kjørte vi feil, kommanderte hun med myndig røst: «Backa lite! Backa lite!». Dette er et godt råd på mange av livets områder, ikke minst når du har stolt på arkitektens påstand om at de ansatte blir mer kreative og samarbeider bedre hvis du dytter dem sammen i store hangarer og tar fra dem muligheten til å pynte pulten med et bilde av katten. Se bare på Högskolan i Malmö. I utgangspunktet skulle en tro at en slik institusjon tar hensyn til eksisterende kunnskap før de bruker 750 millioner kroner på et nytt bygg. Men to år etter at «Årets bygg i Sverige» åpnet, blir det gradvis lukket. Nå skal det reises vegger og settes inn dører for at forskerne skal få ro til å tenke, noe forskere innimellom har behov for.