Ungdommer filmer sex og legger det ut på nettet. Lærere, foreldre og politi: Hvor vanskelig kan det være å gjøre noe med dette?

Ungdom hadde sex også i gamle dager, i hvert fall noen; andre kom senere inn i dette aspektet av livet. Forskjellen i dag er at hvem som helst kan filme hva som helst når som helst. Dessuten kan opptak gjøres tilgjengelig for hele verden ved et par tastetrykk. Og som den som leser aviser og ser på tv bør ha forstått, kan dette være ganske ødeleggende for de jentene som blir eksponert på dette viset, og også for guttene – på grunn av de rettslige konsekvensene.

LES OGSÅ: Den farlige bildedelingen

Jeg aner ikke hva ungdom lærer om seksualliv og oppførsel i dagens skole. I min tid fikk vi en time med en lett rødmende lærer som – og det er helt sant – snakket om blomster og bier, og som åpenbart pustet lettet ut når han kunne trekke seg tilbake til kaffekoppen på lærerværelset etter å ha gjennomført årets pinlige pliktøvelse.

LES OGSÅ: Hallooo foreldre, hvor er dere?

I dag er seksualopplysningen tilgjengelig på internett, og der er det ikke akkurat pedagogikken og etikken som er det fremtredende, men visualiseringen er derimot tydelig. Ingen blomster og bier der, for å si det forsiktig. Og ikke vet jeg hva foreldre i dag snakker med sine barn om; dette er jo tydeligvis et vanskelig tema.

Det var dette med konsekvensene, da. Når hormonene går bananas og rusen stiger hos ungdom med mangelfull rustrening men omfattende pornotrening, er det ikke tanken på konsekvenser som ligger fremst i bevisstheten.

Nå kan det hevdes, som Kari Hovde påpekte her i avisa forleden, at ungdom generelt har en tendens til å mangle innsikt i konsekvenser. Jeg er ikke så sikker på at dette er riktig. Vi har utstyrt oss med strafferett og domstoler her til lands. Mye av grunntanken i dette systemet er prevensjon, som i denne konteksten er noe annet enn kondomer.

Tanken er at straffereglene, og det at lovbrudd ender med straffedommer, skal skremme folk fra å begå straffbare handlinger. Et poeng med denne prevensjonstanken, er også at den skal bidra til å bygge opp under oppfatningene av hva som er god moral. Man kan jo likevel alltids lure på om slikt egentlig virker slik vi tror, og det kan man jo teoretisere seg i hjel om. Men det er jo en grunn til at noen av oss ikke røyker hasj men nøyer oss med øl, for å si det slik. Det vil være litt rart, hvis ikke ellers påvirkelig ungdom lar seg påvirke av slikt. Politiet har i hvert fall brukt ressurser på trafikkampanjer rettet mot ungdom.

LES OGSÅ: Gode grunner til å se på TV

Men dette forutsetter at de som kan tenkes å gjøre noe dumt, er kjent med konsekvensene. Og da må noen forklare dem det på et klart og forståelig språk.

Politiet kan det, lærere og foreldre burde kunne det. At det å dele et sexopptak belønnes med fengsel i fem måneder og erstatningsplikt er et tydelig signal.

Dette signalet er nå sendt ut, men det må komme fram til de som trenger et slikt signal for ikke å gjøre dumme ting, noen må formidle det. Jeg tviler på at de som burde motta det, leser rettsreferater og kronikker i avisa; i hvert fall er det ikke gitt at de tar det innover seg. Lærere, foreldre og politi bør derfor ta ansvaret for at signalet når fram, på en sterk og klar måte. For det er jo slik: En ting er å komme hjem til foreldrene og skulle forklare at man er innkalt til politiavhør om noe slikt, det er temmelig flaut og pinlig (eller «kleint», som ungdommen sier nå til dags). Og å ta seg inn i politihuset og bli avhørt av politiet for senere å stå tiltalt i retten for å ha gjort dette, kanskje med tilhører til stede, er særdeles lite gøy.

Og det er jo bare starten. Dommen skal kanskje sones, og det betyr forsinket skolegang, og det skal tjenes penger til å betale erstatningen. Dommen kan føre til at kommende arbeidsgivere blir skeptiske, og til at mange yrkesveier plutselig er stengt, og det er ikke lenger gitt at man kan reise til de landene man ønsker. Derfor må det da gå an å forklare disse gutta på enkelt norsk at de får nøye seg med sexen. Og å bruke kondom da, ikke glem det!

permitor@hotmail.com

Hør våre kommentatorer snakke om situasjonen etter valget, Oslo-pressens DAB-fortvilelse og regjeringens nikab-forslag

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter