Jeg er født funksjonshemmet, jeg er født kvinne, jeg er født i kamp.

Onsdag var jeg en av de 600 #girlstakeover-e fra 60 forskjellige land. På den internasjonale jentedagen hyller vi unge kvinners potensial til å bli betydningsfulle stemmer i samfunnet. Jeg møter ofte kvinner med funksjonsnedsettelser som har vokst opp med å bli behandlet som om de ikke er verdt å satse på og som om de ikke kan bli noe stort i samfunnet.

Nå ønsker jeg å ta et oppgjør med tanken om at funksjonshemmede kvinner ikke kan bidra, jeg ønsker ikke at barna som kommer etter meg skal tenke at jeg er heldig hvis noen vil ha meg, de skal utvikle seg, lære og jobbe med det de virkelig er god til, de skal tenke «jeg kan forandre verden».

I dag står mange funksjonshemmede utenfor arbeidsmarkedet og 64 % fullfører ikke videregående skole. Jeg er ofte redd for at jeg kan bli en av dem. Jeg kjemper for funksjonshemmedes rettigheter hver eneste dag, men allikevel har jeg tanken om at når jeg søker på en jobb, kommer funksjonsnedsettelsen til å ødelegge sjansen jeg har til å få den, og jeg har vanskeligheter for å se for meg selv være leder i en bedrift noen gang, der er jeg ikke alene. Både i Norge, men spesielt i utviklingsland er det uvanlig at kvinner er i høye lederposisjoner. #girlstakeover går ut på at ledere i ulike land gir symbolsk fra seg posisjonen sin til en ungdomsjente for en dag. Dette initiativet er også globalt, målet er å fokusere på jenter og for å belyse at der barn ikke har det bra, har jentene det verst.

Onsdag var jeg leder for helsenett Norge for en dag. Der fikk jeg være med på å lede møtene, prate med de ansatte og ta beslutninger på vegne av bedriften. Der tok jeg et standpunkt. Det er ikke greit at man som kvinne skal oppleve å bli sett ned på, ikke være god nok og ikke bli satset på. I Norge har vi kommet langt, men har fortsatt en lang vei å gå. I andre deler av verden er kvinner de aller fattigste, færre jenter enn gutter fullfører grunnskolen, jenter utsettes for mer kjønnsbasert vold og langt flere jentebarn enn guttebarn dør før de har fylt fem år.

Ifølge FNs bærekraftsmål skal likestilling imellom kjønnene løftes spesielt gjennom internasjonalt samarbeid. Den internasjonale jentedagen skal bidra til å rette søkelys mot de utfordringene jenter møter, som forhindrer dem i å få oppfylt sine grunnleggende rettigheter som beskyttelse, skolegang og mulighet til å bryte ut av fattigdom.

Onsdag ledet jeg en stor bedrift. Det ville ikke vært mulig i mange deler av verden. I Norge er det også svært uvanlig og sjeldent at en kvinne som er funksjonshemmet leder bedrifter. Jeg tror på mennesket. Uansett om du er mann eller kvinne, homofil eller heterofil, mørk eller hvit, funksjonshemmet eller funksjonsfrisk. Jeg tror på barna, på kvinnene som kommer etter meg. Det er ikke mulig for disse barna å nå sitt potensial, når 80 % av skolene i Norge ikke er tilrettelagt for funksjonshemmede. Det er det samme som å nekte en seksåring adgang, nekte en seksåring å bli det hun ønsker. Mange plasseres derfor på spesialskoler og 50 % av disse barna får ikke undervisningen de har krav på.

Onsdag var jeg leder for en bedrift, det kommer til å komme mange potensielle ledere etter meg. Se dem, ha tro på dem. Norge har kommet et stykke på veien, men vi må se de 64 prosent som dropper ut av videregående, vi må tilrettelegge de 80 prosent av skolene, og ikke minst må vi gjøre noe med holdningene, slik at kvinner kan bli de stemmene som er inni dem ute i samfunnet.

Kjære Kvinne

Snakk høyere

Vær stoltere

Stå opp for deg selv

Du kan være alt du vil

Ikke gjør deg selv liten

Du kan forandre verden