Er det en motsetning mellom MeToo-kampanjen og rettssikkerheten til den enkelte antatte overgriper? Og hvor lurt er det å blande sammen voldtekt og tafsing?

Men bare for å ha slått det fast med én gang: Voldtekt og seksuelle overgrep skal straffeforfølges og ingen mann eller kvinne skal finne seg i seksuell trakassering eller krenkende adferd. Verken i jobbsammenheng eller privat. Det er dessuten bra at man tør å snakke om et tabubelagt tema, og åpenhet kan gi andre mot til å stå opp mot trakassering og utnyttelse.

LES OGSÅ: La oss heie på «de skamløse» jentene

Det er også viktig å gå i rette med uakseptable holdninger som for eksempel kom til uttrykk i Torgrim Eggens bok om Jensen-saken. Riksadvokatens reaksjon var i så måte forbilledlig. Behovet for åpenhet og større fokus på seksuelle overgrep var bakgrunnen for at Tarana Bruke startet kampanjen #MeToo i sosiale media i 2006. Hun hadde 9 år tidligere hørt en 13 år gammel jente fortelle om seksuelle overgrep hun hadde vært utsatt for, men Bruke fikk ikke til å respondere på det jenta fortalte. I ettertid angret Burke for at hun ikke bare hadde sagt «me too».

Les også: Iram Haq er født og oppvokst i Norge. 14 år gammel ble hun etterlatt hos slekt i Pakistan.

Etter at skuespilleren Alyssa Milano i oktober i år sto frem og fortale om overgrepene hun skulle ha vært utsatt for av filmmannen Harvey Weinstein ble begrepet revitalisert. Milano ba andre kvinner som hadde opplevd det samme som henne bruke hashtagen MeToo. Dette førte til at tusenvis av kvinner fortalte om egne opplevelser av krenkelser og overgrep. Mange av kvinnene hadde båret på skam og undertrykte følelser, men fikk nå mot til å stå frem. Det er bra.

MEN. For jeg mener det er et stort men, det vil si to. For det første er problemet at det grove overgrepet og det uvelkomne klypet i rumpa likestilles i diskusjonen. For det andre står enkelte frem med historier om identifiserbare menn uten at disse har fått anledning til å forsvare seg.

Psykolog Leif Edward Ottesen Kennair uttalte til NRK at det var et problem at kampanjen sauset sammen overgrep og trakassering. – Det er to forskjellige ting, sa han. Han syntes det var bra at kvinner sto frem, men mente også at det var problematisk at kampanjen underbygger stereotypien om at det er jenter som trakasseres av gutter. Han mente at det er like mange gutter som trakasseres, men at overgrep først og fremst rammer jenter.

Les også Adresseavisens leder: Sosial kontroll hindrer integrering

Kulturredaktør i Aftenposten, Sarah Sørheim, som selv har stått frem med en historie om en medieleder som forsøkte å kysse henne, mener det ikke er viktig å skille mellom begrepene. Det viktigste er at kvinner står frem.

Jeg er uenig med Sørheim. Ved å sidestille fortellinger om uønsket seksuell oppmerksomhet med overgrep som voldtekt og seksuell utnyttelse, er jeg redd man kan bidra til å bagatellisere de alvorligste hendelsene.

Jeg mener dessuten det er galt at den som står frem som fornærmet alltid skal eie sannheten. Vi må aldri glemme at enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Det er et av våre viktigste rettssikkerhetsprinsipper. Hvis en sak ikke anmeldes og etterforskes frarøves den påståtte gjerningsmannen muligheten til å renvaske seg.

Les Terje Eidsvågs anmeldelse av filmen «Hva vil folk si»: Makten og æren mot jentene

Dessuten har kanskje den som blir beskyldt for overgrep eller trakassering barn og familie. Hva med dem? De har vel neppe gjort noe galt. Er det riktig at «alle» på skolen eller i nabolaget skal kunne gjette seg til hva en far eller ektemann skal ha gjort?

Vi liker å kalle oss en liberal rettsstat. Vårt norske system med uavhengige domstoler har gjort at vi er et av de landene i verden med høyest tillit til våre dommere. Jeg synes de skal få gjøre jobben med å dømme eller frikjenne.

Så får vi heller ha gode tilbud for overgrepsutsatte og vi må styrke politiet så de kan få etterforsket saker på en grundig og objektiv måte.

Og er det noen som klyper deg i rumpa på julebordet, uten at du vil det selv, får du si fra til vedkommende.

merethe.ranum@outlook.com

Hør våre kommentatorer snakke om trafikk og restriksjoner i Midtbyen, nettkampanjen #metoo og innholdet i skolen

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter