Amna (22 år) fra Saudi-Arabia har flyktet fra sin far som mishandlet henne. Så ble hun funnet av myndighetene, og plassert i fengsel. Ikke for å ha påført noen skade, eller gjort noe galt, men fordi hun har prøvd å beskytte seg selv.

En dyster og sørgelig vedvarende del av menneskets historie er vår evne til å påføre hverandre lidelse, rettferdiggjort av en eller annen idé om at noen av oss er mer verdt enn andre, eller at Gud har sagt at det skal være slik.

Prestestyrer har fengslet avvikere og kjettere, ulike politiske ideologier har kjempet på ekte, og ikke bare ideologiske slagmarker, og menneskerettighetene har i hele sin korte eksistens vært noe mange av verdens land har følt at de kan tøye, bare saken er Viktig nok og Riktig nok. Et av landene som setter hele tanken om at verden går framover på prøve, er Saudi-Arabia. I Saudi-Arabia er det å skrive en kritisk blogg nok til å ende opp i fengsel under kummerlige forhold og å dømmes til tusen piskeslag.

LES OGSÅ: Bør vise ansikt i undervisningen

Det å organisere seg for grunnleggende rettigheter som å ytre seg fritt eller ha sin egen politiske overbevisning, har gitt aktivister som Abd Al-Aziz og Issa al-Hamid fengselsdommer på mer enn åtte år. Raif Badawi ble dømt til tusen piskeslag for å ha «fornærmet islam».

Utviklingen går i feil retning. I fjor trådte en ny lov i kraft, som gjør det mulig for staten å slå ned på nærmest alt av sivilsamfunn som måtte finne på å mene noe annet enn regimet og nær sagt hva som helst.

Nå vurderer påtalemyndigheten å be om innføring av dødsstraff for å «fremme homofil praksis». Kvinner behandles som eiendom i Saudi-Arabia. De er, ved lov, underlagt menn, helt ned på individnivå. Kvinner må be sin mannlige «verge» om tillatelse til å reise, gifte seg, og i mange tilfeller bare for å kunne jobbe eller ha tilgang til helsestell. Om du rømmer fra «vergen», kan du fengsles og straffes.

LES OGSÅ: Trist sending fra sutrerådet

Det er nettopp dette 22 år gamle Amna har gjort. Hun har flyktet fra sin far, som mishandlet henne. Så ble hun funnet av myndighetene, og plassert i fengsel. Ikke for å ha påført noen skade, eller gjort noe galt, men fordi hun har prøvd å beskytte seg selv. Nå sitter hun i en «institusjon», i påvente av at familien skal, ja hvordan skal man si dette, få tilbake sin eiendom.

LES OGSÅ: Skamløse jenter og skamløst unyansert

Amna er en av utallige kvinner i Saudi-Arabia som ikke opplever frihet i noen meningsfylt forstand. Hennes skjebne er ikke unik i det hele tatt. Men hun skiller seg ut, fordi vi vet om henne, vi vet hvordan hun ser ut, vi har hørt henne snakke.

Amna spilte nemlig inn en video før hun ble pågrepet av myndighetene for den forbrytelsen det er å ville styre sitt eget liv. Derfor har tusenvis av mennesker kunnet se Amna fortelle om sin egen skjebne med sine egne ord, og folk fra hele verden har kunnet bidra til å presse saudiske myndigheter.

Det bør vi alle gjøre. Alle som har en e-post, bør sende en hilsen til Saudi-Arabias ambassade i Oslo og stille det enkle spørsmålet: «Hvor er Amna?». Adressen deres er osemb@mofa.gov.sa – men ikke forvent noe svar.

Alle i trygge Norge som har drevet aktivisme for menneskerettigheter i Saudi-Arabia, eller som har stått utenfor ambassaden og protestert mot landets menneskerettighetsbrudd, vet at det er helt stille fra den kanten. Landet har til nå vært beskyttet av store utenlandsinvesteringer, og unnfallenhet fra andre land i både øst og vest – Norge inkludert. Vi selger fortsatt militært materiell til Saudi-Arabia, og ser fortsatt på landet som en lovende arena for mer næringsvirksomhet.

Vi kan ikke lenger sitte og være passive vitner til den ekstreme formen for undertrykking, især av kvinner, som finner sted i Saudi-Arabia. Vi må si kraftig ifra, og våre ledere må gjøre det samme.