Da frua fikk innvilget alderspensjon fikk jeg et brev fra NAV med tittelen: «NAV har endret alderspensjonen din». Knurrende begynte jeg å lese.

Det er nå 70 år siden George Orwell satt og skrev sin mest kjente bok, «1984». Dette er mye en bok om språk, om hvordan språket skaper en virkelighet i folks hoder. I boka brukes begrepet «nytale», hvor språket radbrekkes til det blir tomt for mening, slik at muligheten for å tenke kritiske tanker blir borte.

LES OGSÅ: Spar penger allerede nå

Denne boka blir, ikke overraskende, mye lest i USA for tiden. Men den er heller ikke uten interesse her til lands, hvor politiske beslutninger pakkes inn i et språk som ikke akkurat formidler innholdet i det som er bestemt på en realistisk måte. Ta for eksempel politireformen, hvor jeg ser for meg et møte mellom Politidirektoratet og Justisdepartementet: «Da skal vi redusere antallet politidistrikter fra 27 til 12, men hva skal vi kalle dette, hvordan får vi folk til å oppfatte denne rasjonaliseringen som noe positivt?». Et lyst hode sier «To pluss to er fem, vi kaller det Nærpolitireformen!», og alle applauderer entusiastisk. Reformen har jo egentlig en del bra ved seg, men innpakningen er i beste fall forvirrende. Det er vel det samme lyse hodet (som sikkert tilhører en kommunikasjonsrådgiver) som fant på betegnelser som Eldregaranti, Ventelistegaranti og Kunnskapsløftet, og broren i REMA fant på Bestevennsstrategien.

LES OGSÅ: Nå er det så dårlig stemning blant sykepleierne ved St. Olavs at det bruser i trærne

Enda verre er ABE. Forkortelsen er ikke akkurat selvforklarende, for å si det forsiktig, og den gjelder verken vokalisten i bandet Mojo Blues eller den japanske statsminister Shinzo Abe. I fremleggelsen av statsbudsjettet for 2015 introduserte nemlig regjeringen en avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform, som på en god dag lar seg forkorte ABE. En slik reform burde vi ønske velkommen. Vi vil vel alle at statsapparatet skal bli mindre byråkratisk og mer effektivt. Man kunne se for seg at dette innebar en mer fleksibel og mindre firkantet saksbehandling, skjemaer det går an å forstå og andre tiltak som gjør livet enklere for folk flest.

Jeg mener, enhver amatør som har litt næringsinntekt må fylle ut et par skjema på skatteetatens tungdrevne hjemmeside, og de skjemaene må man ha mastergrad i skatt for å begripe. Og da frua fikk innvilget alderspensjon forleden, fikk jeg for min del et brev fra NAV på 9 – ni – sider med overskriften «NAV har endret alderspensjonen din». Knurrende begynte jeg å lese opuset. Men etter hvert kom setningen «Omregningen har ikke ført til endringer i pensjonen din». Nei vel. Hvorfor da et uforståelig brev på ni sider? Hvorfor et brev i hele tatt?

LES OGSÅ: Nye Vestlandet- en stilk uten blomst

Men ABE gjelder noe annet: alle statlige virksomheter fikk i statsbudsjettet redusert sine budsjettildelinger med 0,5 prosent årlig. For å finansiere budsjettavtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene ble kuttet økt til 0,8 prosent. Den som er god i matematikk, kan beregne på hvilket tidspunkt statlig forvaltning og domstolene da vil forsvinne helt.

«Vi vil ved dette», sa finansministeren i sin visdom, «motarbeide sløsing med offentlige midler». Implisitt i dette ligger at alle sløser, siden ingen tok seg tid til å se på den enkelte virksomhet.

Det er en slags primitiv logikk her. Hvis man har x antall oppgaver som må utføres på en viss måte og oppgavene ikke reduseres, så må man ifølge denne tankegangen bli mer effektive. Men i mange etater går pengene for det aller meste til husleie, driftsutgifter og lønn. Det er faktisk upopulært å redusere lønna til de ansatte, så den eneste løsningen for mange etater er bemanningsstopp eller å redusere antallet ansatte. Med færre folk til å gjøre de samme oppgavene blir konsekvensen at ting tar lengre tid, ikke at effektiviteten øker.

LES OGSÅ: Rakner fastlegeordningen

«Reformen innebærer at deler av gevinstene fra mindre byråkrati og mer effektiv bruk av pengene tilbakeføres til fellesskapet gjennom de årlige budsjettene» sa statsråden i beste nytale-tradisjon. På mer forståelig norsk blir dette: «Vi blir populære på å late som om vi gjør staten mindre byråkratisk og mer effektiv, og vi politikere får penger vi kan bruke på andre ting, ha-ha».

I staten finnes det godt over tusen kommunikasjonsrådgivere. Og så blir det slik?

permitor@hotmail.com