Signert

Et helt unødvendig brev

Da frua fikk innvilget alderspensjon fikk jeg et brev fra NAV med tittelen: «NAV har endret alderspensjonen din». Knurrende begynte jeg å lese.

Nytale: Mange reformer inneholder nytale. Språket radbrekkes til det blir tomt for mening, slik at muligheten for å tenke kritiske tanker blir borte. Vi vil vel alle at statsapparatet skal bli mindre byråkratisk og mer effektivt. Man kunne se for seg en mer fleksibel saksbehandling, skjemaer det går an å forstå og andre tiltak som gjør livet enklere for folk flest, skriver Signert-forfatteren.  Foto: Shutterstock

Det er nå 70 år siden George Orwell satt og skrev sin mest kjente bok, «1984». Dette er mye en bok om språk, om hvordan språket skaper en virkelighet i folks hoder. I boka brukes begrepet «nytale», hvor språket radbrekkes til det blir tomt for mening, slik at muligheten for å tenke kritiske tanker blir borte.