Gjestekommentar

Europa av i går

Forleden kom jeg over en gammel kjenning: Stefan Zweigs «Verden av i går». Leser de fremdeles den i skolen? Vårt Europa opplever store endringer. Det kan være på tide å ta boken frem igjen.

Nye Europa: Syrere på flukt fra et borgerkrigsherjet land. Her i en overfylt gummibåt på vei til den greske øya Lesbos.  Foto: YANNIS BEHRAKIS, Reuters

Stefan Zweig beskriver sitt Europa i perioden fra før 1. verdenskrig og frem til midten av andre, da han tok sitt eget liv. Boken er en klassiker i verdens-litteraturen. Som østerriker oppvokst i Wien, som jøde, forfatter, humanist og pasifist, levde han i den delen av Europa der de politiske jordskjelvene var voldsomst. Boken er historien om vår nære fortids åndelige og politiske krise. Aschehoug forlag har nettopp trykt en ny utgave. Løp til bokhandelen!