Signert

Fest og faste

Fastetida er forbundet med forsakelse. I vår forbrukerkultur er det et fremmed uttrykk.

Boller: Fastelavn kommer egentlig fra det tyske ordet faseln, som betyr løyer eller ablegøyer. Her hjemme markeres ofte dagen med fastelavnsboller – hveteboller med krem og melis, skriver Signert-forfatteren.  Foto: Richard Sagen

Det står i kalenderen. Førstkommende søndag er fastelavnssøndag, siste søndag før faste, eller «kvelden før faste» som navnet egentlig betyr. Fastelavn kommer egentlig fra det tyske ordet faseln, som betyr løyer eller ablegøyer. Her hjemme markeres ofte dagen med fastelavnsboller – hveteboller med krem og melis. Noen forbinder den kanskje med sanitetskvinnene som selger bjørkeris med fargerike fjær rundt om i det ganske land. I andre deler av verden er det tid for karneval. Intens feiring, med musikk og farger, og en påminnelse om at alt er mulig.