Enn om Stiftsgården, Nordens største trepalé, ble barnas eget kulturhus i Trondheim?

Jeg står utenfor Kongsberg kulturskole. Det er et stort, staselig okergult trebygg. Jeg lurer på hvilket bygg det minner meg om? Og hva er dette for slags reisverk?

En kulturskolelærer forteller meg: Jo, dette er «Bergseminaret», reist i 1786, som anses som forløperen til Norges Tekniske Høgskole. Som seinere havnet i Trondheim.

Trøste oss, for en storartet bygning dere kongsbergere har kulturskole i!

Ja, den nest prektigste bygningen i Kongsberg, ja etter kirka, der holder kulturen og ungene til.

Les også: Her er kulturskolens nye sjef

Vi går inn, alle tar på sånne blå plastkalotter på føttene. Se her inne skal ikke gulvene ripes eller skjendes. Og det kommer lyder og sang fra flere rom. Instrumentkasser åpnes, og det stilles opp notestativ i en prektig sal der ei kongekrone er en stor veggdekorasjon. Noen små strykere stemmer instrumentene.

Dæven døtte! Det er Stiftsgården dette praktbygget minner meg om. Og jeg tenker: Enn om Stiftsgården, Nordens største trepalé, ble barnas eget kulturhus i Trondheim?

Bare tanken er en majestetsfornærmelse. Å rane Stiftsgården fra det norske kongehus? Nei, nå går jeg og vasker munnen min og synger «Gud sign vår konge god» 100 ganger i en krok.

Les også: Kongen overnattet i Stiftsgården etter reformasjonsjubileet

Men enn om? Som Karpe Diem synger: «Og sola skinner inn i slott som ingen bor i» (Karpe Diem så den linja som grafitti en gang, og den er et sitat fra DumDum-Kjartans «1000 etasjer høi»). Skulle ikke ungene våre få være i et slott når de spiller musikk? Og gjerne rappe og hip-hoppe i det.

En strykeoktett setter i gang med å spille tema fra Harry Potter. Små fioliner og bratsjer, og det høres ekstra fint ut, for instrumentene er fra den tida da disse salene ble bygget. Det er vel noe ved det akustiske som stemmer. Og Hedvigs tema tar av, jeg også - enn om vi fylte Stiftsgården med unger. Sal på sal med dansesaler – der det igjen kunne danses. Rom på rom der det kunne øves, synges, spilles teater. På veggene kunst som sees i hverdagene.

Opptatt av debatt? Les også: Jeg sjekker alltid kassalappen mot oppgitt pris. Jeg tjener på det nesten hver eneste gang!

Nei, skam meg, jeg burde heller ta på meg bunaden og synge «Haugtussa» på nasjonalt vis til Garborg kom for å straffe meg med prikkedøden. Å tiriliiti ! Å tirritirri !

Tenk hvor fint «Haugtussa» ville ha hørtes ut i Stiftsgården. Norske verdier? Ta vare på?

En kvintett med utrydningstrua instrumenter akkompagnert av Fru Cecilie Schøllers gjenferd i silketaftkjole som bruser forbi. Hun bygde Stiftsgården, og det fortelles at flere kvinnelige byfruer konkurrerte i å bygge store trepalass. Og for å få det høyeste bygget, reiste hun en ekstra, ubrukelig etasje på 1,13 meter. Ubrukelig? Helt til nå! Perfekt til lagring av instrumenter og annet utstyr.

Og hu hei: Folkemusikk og kveing i disse rommene. Ja, tvi vøre – fram for en lystig leikarring og bluegrass og country i salene der ingen bønder har fått danse før. Masse liv og holloi, busstopp like ved og folk inn og ut, med mange små og store konserter. Små opptredener i hagen. For alle. I smellvakre Stiftsgårdsparken.

Nei, nei. Tenk på bygningsvernet. Småfolk som brøyter seg inn og snørrer ut kunstgjenstander. Ungdom som setter tannreguleringene sine fast i gobeliner. Vi må ta vare på Stiftsgården. Men om ungene vår fikk være i Stiftsgården, ville de ikke da som voksne (politikere?) vokte og ta vare på praktbygget?

Mer debatt: Det nye fylkesflagget er ikke godt. Det går ikke bra å plassere en skjoldform midt på et hvitt laken

Og forresten. Ingen i Nidarosdomens gutte- eller jentekor snyter seg i alterduker, bøtter i seg altervin eller skaller ned helgenstatuene. Det kunne i grunnen ikke falle dem inn.

Og Kongsberg kulturskole holder til i et bygg som er vernet på høyeste nivå av riksantikvaren. Hvorfor ikke Trondheim? En kongstanke. MEN DET UTGÅR! Disse kvadratmetrene er ment for majestetene. Som innimellom stikker innom? På internettet står det at når bygningen ikke benyttes av kongehuset, er selskapsværelsene åpne for publikum. Men det er vel bare om sommeren?

Møttes ikke Mette-Marit og Håkon på festival. De er visst mektig glad i musikk. Har jeg hørt. Og selvfølgelig: Alle kongelige vil få en passe stor leilighet i den ene fløyen. Når som helst og hele tida.

Hysj! Jeg hører fra framtida kronprinsesse Ingrid erklære Trondheims kongelige kulturskole for åpnet.

Hør våre kommentatorer og gjest Mads Bones snakke om Trondheim som kulturby, humorens kår, klimapolitikk, Giske-saken og søndagsåpne butikker

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter