Et politisk vedtak er ikke alltid til å stole på i Trondheim. Derfor får vi enda en runde om bygging i Høyskoleparken.

Diskusjonen om NTNUs nye universitetsområde går inn i en ny fase. Etter at regjeringen sa ja til over 90 000 kvadratmeter med nye bygninger til en pris på rundt ni milliarder kroner, er rammene for campus bestemt. Dermed kan universitetet og byen gå løs på detaljene.

Bygging i Høyskoleparken er det ømmeste punktet. Temaet er blitt diskutert i lang tid, men utfallet er fortsatt uvisst. Det har vært så mye fram og tilbake at en rask repetisjon av den siste utviklingen må til:

NTNU-rektor Gunnar Bovim sa til Adresseavisen i slutten av januar at NTNU fortsatt har behov for å bygge i parken. Trond Åm (V) ga denne uka klar beskjed om at Venstre ikke vil røre grøntområdene. Nå vil varaordfører Ola Lund Renolen (MDG) at et flertall av trondheimspolitikerne inngår en forpliktende avtale der de sier nei til å bygge i Høyskoleparken. Samtidig slår han et slag for Elgeseter gate. NTNU kan bidra til å gi den et kraftig løft.

Renolens initiativ om parken burde ikke vært nødvendig. Formannskapet sa nei til bygging i parken allerede for over et år siden. Ordlyden i vedtaket var slik: «Det forutsettes at campus planlegges på en slik måte at grøntområdet i Høyskoleparken ivaretas.»

Varaordføreren har likevel gode grunner for å ta en ny runde. De som vedtok at Høyskoleparken skal ivaretas, har etterpå skapt tvil om hva de mente. Flere politikere kom med uklare uttalelser i mediene. Hva betyr det egentlig at grøntarealene skal «ivaretas»?

I et nytt møte i formannskapet i juni, modererte de seg og vedtok at parken ikke nødvendigvis må «konserveres helt lik slik den fremstår i dag». Flertallet i formannskapet var enig med rådmannen, som mente at det er mulig å «utforske tiltak» i parken «dersom gevinsten er så stor at den forsvarer inngrep».

Arbeiderpartiet har riktignok ganske nylig understreket av de er imot bygging i parken, men det har oppstått mye usikkerhet. Det er lett å forstå at Renolen og hans meningsfeller vil feie tvilen til side ved å få et politisk flertall til å inngå en bindende avtale.

Også Høyre har tidligere sagt klart ifra om at parken skal tas vare på, så det kan godt hende Renolen får det som han vil. Men det avhenger nok av hvor kategorisk avtalen blir utformet. Skal ikke en eneste kvadratmeter grønt gå tapt, eller kan politikerne gi et visst slingringsmonn, i hvert fall i området rundt Hesthagen?

Både Trond Åms og Ola Lund Renolens siste utspill inneholder uansett et viktig element som politikerne må se nærmere på. Begge vil at det nye universitetsområdet skal skape nytt liv i Elgeseter gate. Utbyggingen er en gyllen anledning til å vitalisere en strekning som i dag er dominert av støv, støy og tett trafikk.

Elgeseter gate ligger midt i det området der NTNU skal samles, fra Gløshaugen og vestover mot St. Olavs hospital. Det er innlysende at utbyggingen må gjøre denne gata mye mer publikumsvennlig enn den er i dag.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Vi kan få både campus og park

Det kan også bety at det åpner seg en mulighet for å ta vare på de tre nedslitte jugendbygningene som ligger sentralt i gata. Vi har lenge trodd at det var nødvendig å rive dem på grunn av metrobussen og omleggingen av trafikken i gata. Men i et notat rådmannen utarbeidet sist høst, står det klar og tydelig at de kan bevares: «Det er mulig å etablere både midtstilte og sidestilte stasjoner uten at det krever rivning av disse bygningene langs Elgeseter gate.»

NTNU kan allerede nå tenke gjennom hva de kan brukes til. Politikerne vil at universitetsutbyggingen skal knytte NTNU og byen tettere sammen. Det betyr at Elgeseter gate må tas i bruk til universitetsformål i mye større grad enn i dag.

Å pusse opp eksisterende bygninger langs denne gata og bygge på ledige tomter, kan tilfredsstille mye av NTNUs plassbehov, slik at presset på parken blir mindre.

Campus-utbyggingen skal behandles i bygningsrådet 6. mars. Forslag til hvordan det nye området skal bli, blir deretter sendt ut på høring.

Og hvis noen begynner å bli lei av diskusjonen om bygging i Høyskoleparken: Bare vent. Debatten har så vidt begynt.

Vil bygge: - Vi har fortsatt behov for å bygge på grøntområder, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim. Foto: Mariann Dybdahl