Litt dårlig samvittighet for at du sov lenge sist søndag? Ingen grunn til det. Mangel på søvn er ikke bra for deg. Faktisk er det ganske farlig.

Sove kan jeg gjøre når jeg blir gammel, sies det så kjekt. Problemet er at de som sover lite, har mindre muligheter til å bli gamle enn dem som sørger for nok blund på øyet. Dropper du søvn nå, er det små sjanser for at du kan ta det igjen senere. Det mangler ikke på forskning som slår fast at søvnmangel er skadelig, og det er et økende problem. Stadig flere sliter med insomni. Mange har store problemer med å sovne om kvelden eller med å sove gjennom hele natta.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Jeg er et A-menneske og har status

Undersøkelser viser at søvnproblemer brer om seg. Stress er en av årsakene til dette. Andre forskere har trukket frem mobiltelefonen som en søvntyv. TV-tilbud gjennom hele døgnet, nettbrett og skjermer på sengekanten er også en forklaring på at mange sover dårligere.

Mangel på søvn truer vår fysiske og mentale helse. Du blir åpenbart mer trøtt i hverdagen av å ligge våken store deler av natta. Mangel på søvn gjør deg mer sliten, slik at du ikke orker så mye fysisk aktivitet. Dermed har du lettere for å bli i dårlig form, og legge på deg. Forskere på søvnmangel mener også det er en sammenheng mellom søvnproblemer, depresjon, angst og somatiske lidelser som hjerteinfarkt, astma, gikt og benskjørhet. Det er med andre ord bred enighet om at det ikke er spesielt sunt å sove lite.

Harald Hrubos-Strøm er lege ved Oslo søvnsenter. Han har skrevet boka «Sov godt» for å hjelpe de som sliter med å sovne. Han sier at det særlig er de over 60 år som lider av søvnmangel. Men ikke bare dem. Så mange som 26 prosent av de unge mellom 18 og 30 år sliter med søvn. Over alt ser problemet ut til å være økende.

- Man kan trygt si at søvnmangel er en av vår tids store problemer, framprovosert av mye stillesitting og kunstig lys fra tv- og dataskjermer og mobiltelefoner, sa Hrubos-Strøm til Aftenposten da de omtalte hans bok. Han viste også til forskning som viser at søvnmangel skaper overvekt.

«Jeg utfordrer politisk elite til å behandle fedmebølgen og søvnmangelbølgen fra USA som symptomer på et sykt arbeidsliv og ikke som sykdommer hos enkeltpersoner» skriver han i boka. Det er foreløpig ikke mange politiske parti som har brydd seg om søvnmangel i den politiske debatten.

Vi lever i en tid der trening, kosthold og sunnhet er viktig for mange. Over alt understrekes det hvor viktig det er å ta vare på kroppen, få nok mosjon og lite nok usunn mat. Men søvn er sjelden en del av diskusjonen om hvordan vi kan holde oss friske, sunne og tilfredse. Enda vi sover i gjennomsnitt en tredel av livet vårt, eller i gjennomsnitt 26 år i løpet av et liv, ser det ikke ut til at nok og god søvn regnes som en viktig del som må til for at vi skal ha det bra. Tvert om ser vi mange som skryter av at de trenger lite søvn.

Det skal liksom være både dynamisk og vitne om ambisjoner og handlekraft at man bare slenger hodet nedpå puta noen timer om natta. Men slik er det altså ikke. Sover du godt og lenge om natta, skal du være lykkelig over det. Det er ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for en liten middagshvil på ettermiddagen heller.

USAs president Donald Trump skryter av at han ikke sover mer enn fire timer per natt. Noen vil si det forklarer en hel del. Kanskje mange av problemene i Trump-administrasjonen hadde vært løst dersom Donald sov fremfor å tvitre seg natta gjennom. Også tidligere statsminister i Storbritannia, Margaret Thatcher, var kjent for sine firetimers netter. Verdenshistorien kunne vært annerledes om jernladyen hadde lukket øynene noen timer lenger hver natt.

Vi pumpes ørene fulle av treningstips, råd om å ikke drikke mer enn sju alkoholenheter i uka, avokado-kurer og hva det nå måtte være alt sammen. Kanskje det bare er en time mer på øret gjennom natta kan være løsningen for mange som føler seg slappe og slitne?

Selv om det aller beste er å satse på en rutine som sikrer deg nok søvn hver eneste natt, frister det å kompensere ved å sove lenge når du har fri. Forskerne mener det ikke hjelper så veldig mye å sove fort og mye i helga, dersom du ikke klarer å gjøre noe med søvnunderskuddet gjennom uka.

Det finnes nok av gode råd for å sove bedre. Mest av alt er det nok på tide at vi slutter å se på søvn som noe negativt og som er forbundet med latskap. Får vi for lite av det, så gjør det oss syke og sure. Derfor er det på tide å se på søvn som en investering i egen helse på lik linje med en joggetur eller en tur på treningssenteret. Jeg er ikke sikker på om du kan sove deg i god form, men du kan i alle fall ødelegge mye ved ikke å få sovet nok.

LES FLERE AV HARRY TILLERS KOMMENTARER HER

Foto: Tegning: Karl Gundersen