Avislesere nord i Trøndelag risikerer at en håndfull steile aksjonærer gir dem et dårligere tilbud.

Det pågår en merkelig maktkamp rundt Trønder-Avisa. Polaris-konsernet vil kjøpe seg opp, slik at de blir sittende med over halvparten av aksjene. De ansatte ønsker Polaris hjertelig velkommen, og så å si alle aksjonærene er enige om at det er den beste løsningen. Det vil være en fordel for trønderske lesere at Polaris-konsernet kjøper Trønder-Avisa og avisene de eier. Alternativet er verre.

Det er de klar over, både i Trønder-Avisa og i avisene de eier: Namdalsavisa, Steinkjer-Avisa, Snåsningen og Inderøyningen. Ikke minst i Namdalsavisa var gleden stor da det tidlig i februar lå an til at de skulle bli en del av Polaris Media.

Dessverre har ei lita gruppe aksjonærer klart å stoppe salget. De som står i spissen for motstanden mot Polaris, er avisinvestoren Odd Reidar Øie fra Bærum og Venstre-mannen Hans Martin Storø fra Nærøy.

Hva Øie, Storø og de som støtter dem har å tilby, er høyst uklart. Når de nekter å selge, begrunner de det med at de vil ha bedre betalt. De ønsker dessuten ikke at Polaris Media blir helt enerådende i midtnorske medier.

Tro det eller ei: Jeg mener ikke dette fordi jeg er ansatt i Adresseavisen, som eies av Polaris Media. Jeg skriver det ganske enkelt fordi jeg i likhet med omtrent alle andre norske journalister vil ha et størst mulig mediemangfold.

Det virker som en selvmotsigelse, men i dette tilfellet er det slik at én stor, profesjonell medieeier vil bidra til større mangfold. Norske aviser sliter i motgang. Alle mediehus merker at annonseinntektene går til Facebook og Google. I kampen for å opprettholde et mangfoldig tilbud til norske lesere, må derfor noen kjepphester settes på stallen.

Motstanden mot store eiere er én av kjepphestene som det ikke lenger er lurt å ri. For små mediehus som sliter, kan det være helt avgjørende å ha en stor, profesjonell medieeier i ryggen. Mediesituasjonen er dessverre blitt slik at det er for dyrt å stå alene.

Økonomien i Trønder-Avisa er så dårlig at de har planlagt å kvitte seg med hver fjerde medarbeider og spare 33 millioner kroner fram til 2020. Styret vedtok sist høst å kutte utgiftene med 11 millioner kroner i 2018. Det betyr at de legger ned kundesenteret, og fire ansatte mister jobben. I stedet for å ha et eget kundesenter, skal avisa kjøpe tjenester fra Adresseavisen.

Administrerende direktør Arve Løberg har dessuten sluttet. Avisa forbereder seg på en ny tid. Samarbeidet med Adresseavisen, som har pågått siden Polaris kjøpte ti prosent av aksjene i 2010, har vært en bærebjelke i planene ledelsen har lagt for utviklingen videre.

Dette viser at store medieeiere som har kunnskaper om medieutviklingen og den digitale ekspertisen som trengs, har mye å bidra med. Aviser som kjemper for å overleve og levere viktig stoff til leserne i distriktene, må spare der de kan. Trønder-Avisa kan spare ved å få hjelp til kontorarbeid og digital utvikling av Polaris og Adresseavisen.

Polaris er selvfølgelig ikke de eneste som kan redde Trønder-Avisa, men det er kun dette konsernet som har meldt sin interesse. Den hjelpen avisa trenger, kunne den nok også fått hvis ei stor gruppe lokalaviser hadde slått seg sammen, slik at de kunne etablert felles tjenester. De kunne samarbeidet om administrasjon og digitale løsninger og spart penger. Slike planer foreligger ikke. Tvert imot.

- Odd Reidar Øie har ikke skissert noe om hvilke planer han har for drift av Trønder-Avisa, sa konsernsjef Bjørnar Tromsdal etter en lang og innviklet generalforsamling i eierselskapet LL Inntrøndelagen onsdag i forrige uke.

LES OGSÅ: Arve Løberg slutter

Odd Reidar Øie, som har eierinteresser i mange lokalaviser, hadde ganske nylig kjøpt seg inn i LL Trøndelagen da han sammen med Hans Martin Storø fikk med seg mange nok aksjonærer til at de kunne stoppe salget.

Det de har gjort, kan de sette arbeidsplasser i fare, og det kan svekke medietilbudet til et stort antall lesere nord i Trøndelag. Øie og Storø må snart fortelle hvilke planer de har for den videre utviklingen i avisene som nå lever i uvisse.

Les flere kommentarer av Trygve Lundemo her