Kunst du kjøper for en slikk og ingenting i dag, kan finansiere en ålreit bruktbil om en del år.

Men da bør du nok både ha teft, litt flaks og tålmodighet. For investering i kunst er gjerne langsiktig pengeplassering. Ikke er det sikkert at du noen gang kommer til å selge verket heller, i stedet vil det gå i arv. Derfor er følelser like viktig som utsikter til fortjeneste når du handler kunst. Det gjelder å bli forelsket. Som Frederik Selvaag i eiendomskonsernet Selvaag Gruppen uttaler til Kapital: «Det har vært bedre investeringer på eiendom, som vi egentlig driver med. Men kunst skaper mye glede».

Selvaag-familien eier en av landets største samlinger, og hovedvekten er internasjonale, anerkjente samtidskunstnere. I sommer stilles 80 av verkene ut på Astrup Fearnley Museet i Oslo.

De færreste har økonomiske muskler til å samle verker på et slikt nivå. Likevel har mange nordmenn romslig økonomi, og flere interesserer seg for kunst – også yngre mennesker. I tillegg til å skulle anskaffe seg noe pent til stueveggen, handler kunst om identitet. Ved å investere i kunst signaliserer man en smak som ikke kan kjøpes for penger. Det gir status.

Men hva skal du gå for om du har 20 000 kroner til rådighet? Du kan få mye for 20 000, også oljemalerier. Men oljemalerier laget av kjente, etablerte kunstnere kan du skyte en hvit pinn etter. Grafikk er derimot en mulighet. Mange trønderske hjem huser et grafisk verk signert trondhjemmerne Håkon Bleken, Lars Tiller, Roar Wold, Håkon Gullvåg, Inger Sitter og Kjell Erik Killi-Olsen. Orkdalingen Jens Johannessen er også populær. I forbindelse med salgsutstillinger med profilene Pushwagner, Sverre K. Bjertnæs og Bjarne Melgaard var det mange som sikret seg trykk i begrenset opplag. De tre sistnevnte er kunstnere hvor image og person nærmest er like kjent som kunsten de lager. Det er skapt en hype som gjør at mange hiver seg på bølgen. Har vi en Push på veggen, så er vi liksom «med».

Selv om dette er kunstnere av høy kvalitet og vel investerte penger, kan det være like artig å gå sin egen vei. Heller satse på en mer ukjent kunstnere. Ved å se mest mulig kunst, lese kunstblogger og saumfare nettbutikker skaffer man seg erfaring som legger grunnlaget for å gjøre et godt kjøp som både bergtar, som «er deg» og som øker i verdi. De som kjøpte Per Kleivas politiske popkunst-bilde «Amerikanske sommerfugler» for en billig penge på 1970-tallet, kan nå finansiere en god bruktbil.

Å bruke flere tusen på såkalt dekorasjon sitter imidlertid langt inne hos mange. Penger på kunst føles som dyre penger. Midlene sitter løsere når robotgressklipper står på handlelista. Kunstneren Marius Amdam fra Trondheim har uttalt at folk heller burde bruke mer penger på kunst og mindre på nye hagemøbler. Eller kanskje mindre på bil? Da en kollega nylig kjøpte Tesla, kommenterte jeg at en ny, fancy doning gir mye glede. «Jo da, men erfaringsvis er gleden sjelden langvarig», svarte han. Et godt stykke kunst derimot, er kjærlighet som gjerne varer livet ut.

Populær: Håkon Bleken er en av våre fremste kunstnere og mange har en grafikk av Bleken hjemme. Her er et litografi med motiv fra Knut Hamsuns roman «Mysterier». Foto: Per Christiansen, Adresseavisen
Feil prioritering: Kunstneren Marius Amdam mener folk heller burde bruke mer på kunst enn eksempelvis hagemøbler. Foto: Jens Søraa