Trøndelag har gått foran og funnet sammen. Nå gjelder det å fylle fylket med flere fornuftige arbeidsoppgaver. Flere oppgaver må flyttes fra staten – også statlige arbeidsplasser i Oslo.

Det krangles fortsatt om deler av regionreformen. Her i Trøndelag er derimot samarbeidet allerede godt i gang med å forene to politiske kulturer.

Nå gjelder å gi det nye sterke fylket flere fornuftige oppgaver. Flere beslutninger må flyttes nærmere folk flest. Det dreier seg om tillit til lokaldemokratiet. Det dreier seg om tillit til lokalpolitikerne.

Terje Hagen har ledet et ekspertutvalg som foreslår en rekke oppgaver flyttet fra staten til fylket.

Forslagene kan overføre 23,5 milliarder kroner og nærmere 5000 årsverk fra staten til fylkene. Vi skulle tro at dette blir møtt med ovasjoner av politikerne, men reaksjonene har vært heller nølende.

Les også: Da forsto jeg plutselig at der vil det komme et skilt med «Trøndelag» og et raseri veltet opp i meg

Det er mer de som skal flyttes som er på banen, sikkert fordi de tror at staten er mer «raus». Kanskje fordi de mener staten gir dem en friere rolle enn fylket vil gi.

Det er lett å se at statlige tiltak ofte har mer å rutte med. Det er et demokratisk problem hvis staten kan «sløse» mer enn fylker og kommuner.

Jeg tror ikke lokale politikere er mindre opptatt av kultur, næring, samferdsel, barn og familie, miljøvern og klima enn det staten er. Noen sier dette bare vil føre til sterkere fylker og ikke til et bedre tilbud. Det er igjen en rørende tro på egen statlig fortreffelighet og mangel på tillit til at fylkene kan gjøre det bedre.

Det er kanskje ikke så rart at de som skal flyttes protesterer, slik er det alltid med endringer. Det er likevel ingen grunn til ikke å gjøre det, selv om det trolig ikke er fornuftig å følge Hagen-utvalget til punkt og prikke.

Les også: Nå vil fylkeskommunen overta driften av Trønderbanen

Denne flyttingen av oppgaver er viktig av mange grunner. Det ene er å styrke lokaldemokratiet. Kanskje like viktig er å få beslutning om innkjøp av varer og tjenester flyttet. Hvis staten styrer sine innkjøp sentralt fra Oslo, vil ofte bestillingene skje lokalt – altså i Oslo.

Hvis flere beslutninger flyttes til regionene, vil bestillingene skje lokalt. Det gjelder i det offentlige som i næringslivet. Du bestiller varer og tjenester hos dem du er nærmest. Det gir ringvirkninger.

Derfor er det ikke nok å bare overføre oppgaver som allerede er i regionen fra staten til fylket. Arbeidet for å flytte ut statlige arbeidsplasser fra Oslo må intensiveres. Det mest åpenbare for Trøndelag er å få slike oppgaver innen landbruk og havbruk – der Trøndelag har det sterkeste fagmiljøet.

Opptatt av debatt? Les også: Vi er tre jenter som kom hit for å bli kloke, men Trondheim så ikke ut som en klok by dagene etter 17. mai

NTNU er en suksess og den viktigste institusjonen i Trøndelag. Uten NTNU hadde ikke Sintef hatt hovedkontor i Trondheim. Uten NTNU og Sintef hadde ikke Trondheim og Trøndelag vært fremst på teknologi. Uten dette hadde ikke en bedrift som Siemens, og mange flere, vært offensive her.

NTNU ble plassert i Trondheim etter en politisk beslutning. Vi vet ikke om NTNU er en suksess fordi universitetet er i Trondheim, men det er ingenting som tyder på at det er på tross av at det ligger her. Det samme kan vi si om Trøndelag som verdens fremste innen oppdrett, det er ikke på tross av at det er i Trøndelag.

Mer debatt: Man rekker ikke både å levere barn i barnehagen og komme tidsnok på jobben hvis man skal reise kollektivt

Det er også grunn til å tro at fylkene vil drive oppgaver mer effektivt, rett og slett fordi de er vant til det. Da Terje Hagen la fram innstillingen, pekte han på flyttingen av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI), som blant annet bosetter flyktningene. Ifølge Hagen er det omtrent like mange flyktninger per måned som det er ansatte i IMDI. Han tror fylkene kan gjøre det bedre.

Uansett er denne debatten viktig for utviklingen av Trøndelag. I hovedstaden er motstanden stor mot å flytte oppgaver som allerede er plassert regionalt fra staten til fylkene. Motstanden er enda sterkere når statlige arbeidsplasser skal flyttes ut.

Dette er arbeid som krever felles politisk front, ikke bare i hvert fylke – men i hele landet.

Hør våre kommentatorer snakke om NRK-streik, flukt fra Ap, turismens problemer, VM på ski og siste nytt fra Cannes

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter