Å nei, var det første jeg tenkte. Fylkeskommunen har laget en video som hyller det nye Trøndelag. Skal vi slå oss på brystet nå igjen?

Etter metoo, erotiske utskeielser i åkeren og grisemeldingen fra Storlien, bør vi ikke heller ligge lavt ei stund?

Skal vi ikke ta det litt med ro etter flere tiår med trønderhets, etter det stadige maset om bart og skinnvest? I Trøndelag i dag er det bare halvhipstere som Ulf Risnes og enkelte åttiåringer som har bart, men resten av landet har ikke oppdaget det. I hvert fall ikke journalistene i Oslo, de som har stortingsrestauranten og Lorry som referansepunkter. Eldgamle fordommer er vanskelige å bli kvitt. Skal vi forsterke dem gjennom en skrytevideo?

Jeg leste at videoen trekker fram folk som Petter Northug, Anne B. Ragde, Mona Grudt, Bjarne Brøndbo og Idar Vollvik. Hvorfor skryter vi trøndere bare av det gamle?

Hvor er Motorpsycho og nobelprisvinnerne? Hvor er hipsterne og hiphop-erne? Hvor er det unge, nyskapende Trøndelag, tenkte jeg. De som har laget teksten og musikken, Mads Bones og Kyrre Havdal, nærmer seg 40, men må de tenke som gamle menn av den grunn?

Etter denne spontane reaksjonen, så jeg videoen. I motsetning til en kollega fra Østlandet, som bare orket halvparten, så jeg alt. Jeg ble sjarmert. Låten er så innsmigrende at bare østlendinger og muligens bergensere vil reagere surt.

Teksten gir riktignok beskjeder i retning «skomaker, bli ved din lest», som er et fryktelig dårlig råd i vår tid. Men den har glimt i øyet, antydning til selvironi og er allerede en suksess. Nå er spørsmålet hva fylkeskommunen vil gjøre for å fjerne fordommene som denne videoen ikke gjør noe med.