Jeg fikk et aldri så lite sjokk da jeg så at til og med min lokale og angivelig seriøse bank tilbyr forbrukslån med en effektiv rente på 19,83! Er det mulig, herr Haugan?

Som alltid er det hyggelig med et fotball-VM. Fantastiske fotballspillere, overraskende kamputfall og diskutable dommerprestasjoner. Ikke fullt så fornøyd er jeg med reklamene. I en pause var det sju reklamer fra firmaer som mener folk bør bruke pengene sine på å spille på nettet, flere med smilende tidligere fotballstjerner i front; folk som har fete bankkontoer og som neppe spiller på nettet selv (skjønt med disse guttene vet man jo aldri).

LES OGSÅ: Frykter at unge tar opp forbrukslån

Naturligvis er det lett å bli fenget av tidens ånd: penger er veien til lykke. Vi har jo utstyrt oss med et samfunn der stadig flere menn blir superrike, samtidig som forskjellene i samfunnet øker. Jo da, det er ålreit å ha god råd, og det er jo også kjekt å kunne håve inn masse penger uten å måtte jobbe for dem; det er jo det «finanseliten» på Aker Brygge driver med. Det vil si, de jobber vel på et vis, men gevinsten står ikke i noe rimelig forhold til nedlagt arbeidsinnsats (det er mulig det er «arbeid» de driver med, jeg er ikke sikker).

Nå kunne det jo ha vært et alternativ å sette de grunkene man har, hvis man da har noen, inn på en konto i en bank, det gjorde vi før i tiden. Men med en innskuddsrente på 1 promille, som det er for tiden, gir jo ikke det noen avkastning å hoppe i taket for. Da er det jo fristende å heller satse på store gevinster med minimal innsats. Naturligvis taper de aller fleste mens spillselskapene vinner; det er jo en grunn til at disse tilbudene popper fram som paddehatter.

LES OGSÅ: Riktig å stramme inn reglene for forbukslån

Det er pussig dette med renter. Selv om «manns minne» er noe som blir stadig kortere, er det fremdeles noen av oss som husker da standard lånerente brått ble drøyt tosifret. Det var ikke gøy. Mange måtte gå fra hus og hjem, og oppdaget at boligen hadde sunket i verdi og at gjelda var langt over murpipa.

Men nå er lånerenta lav, og da er det jo fristende å pusse opp huset, kjøpe ny bil og dra på ferie for lånte penger. Med et lån med pant i boligen, går jo det greit – enn så lenge. Men det kan komme en dag, og den dagen er det ikke låntakerne som blir berget av politikerne, det er bankene.

LES OGSÅ: Budsjett endrer ikke dårlige vaner

Men ikke alle kan tilby pant i bolig. Heldigvis er det hjelp å få! Fotball-VM utløser også reklamer fra noen ellers ukjente banker, for eksempel Komplett bank. De tilbyr «fleksibilitet når du trenger det». Dette skjer mot en nominell rente på opptil 19,9 prosent; hva den effektive renta er tør jeg ikke tenke på. Og Santander Consumer (!) Bank tilbyr refinansiering til en hendig liten rente på 17,9 prosent. Da kan man, skriver banken, selv velge hva man vil bruke pengene til (det er jammen romslig), og dess bedre: «Du slipper med andre ord å knytte det opp mot boligen din eller andre eiendeler.» Ok, men prisen for å «slippe» dette er drøy. En av disse bankene reklamerte med at de lånene de tilbød ga «økonomisk frihet». Jo da, i tre uker, men så …!

Les også Kari Hovdes kommentar: Feriepresset er i gang

Jeg trodde dette var tullebanker drevet av banditter. Så jeg må medgi at jeg fikk et aldri så lite sjokk da jeg så at til og med min lokale og angivelig seriøse bank tilbyr forbrukslån med en effektiv rente på 19,83! Er det mulig, herr Haugan?

Vel, det er jo slik at man selv har ansvaret for de valgene man tar. Men har man behov for å refinansiere gjeld ved å ta opp et lån på nesten 20 prosent, burde en anstendig bank heller tilby gjeldsrådgivning enn å gi slike lån. I gamle dager, det vil si før sommeren 2015, hadde straffeloven et forbud mot å ta ågerrent-er. Dette forbudet finnes ikke lenger. På en måte er det greit, siden bestemmelsen ikke ble brukt, men ågerforbudet ga om ikke annet et signal om at grådigheten har en grense.

Les også Morten Langfeldt Dahlbacks kommentar: Morten (32) hater boligmarkedet

Litt av vitsen med et samfunn er vel at «makta» tar litt ansvar på vegne av folk. Vi har advarsler på tobakken, bilbelte er påbudt og nå diskuteres det å påby sykkelhjelm. Vel og bra, men finansgrådigheten får altså boltre seg fritt.

Men fotball er nå artig, likevel.

permitor@hotmail.com